Managed hosting door True

Huawei mag meebouwen aan deel van Brits 5G-netwerk

 

GSM-mast antenne GSM

Huawei heeft van de Britse autoriteiten toestemming gekregen om in Groot-Brittannië mee te bouwen aan 5G-netwerken. De Chinezen mogen evenwel geen apparatuur leveren voor ‘gevoelige kernonderdelen’ van het netwerk.

Volgens de Britse regering is Huawei een ‘high risk vendor’, die ‘een groter veiligheids- en weerbaarheidsrisico vormt’ voor Britse telecommunicatienetwerken, al wordt het bedrijf niet bij naam genoemd. Dit soort bedrijven mag niet toegelaten worden tot kritische netwerken, gevoelige kerndelen van het netwerken en sites als kerncentrales en militaire basissen. Wat mag Huawei wel doen? Maximaal 35 procent leveren van het omliggende deel van het kernnetwerk, het zogenaamde ‘access network’, waarmee telefoons en andere mobiele apparaten aan de mast zijn te verbinden.

Voor Huawei is de toelating, ondanks alle restricties, toch een opsteker. Zeker de Amerikaanse regering zette andere landen onder druk om het Chinese bedrijf te weren uit telecommunicatienetwerken. Volgens Trump vormt het inzetten van Huawei-apparatuur in netwerken een veiligheidsrisico en kan het bedrijf zijn producten misbruiken voor spionagedoeleinden. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft dan ook al zijn ‘teleurstelling’ over de Britse beslissing uitgedrukt. Amerika heeft eerder gedreigd dat het toelaten van Huawei gevolgen zou kunnen hebben voor de uitwisseling van informatie en inlichtingen. Of het zover komt met Groot-Brittannië, is afwachten.

Huawei zelf heeft de beschuldigingen over spionage altijd ontkent.  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6870088). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.