Managed hosting door True

Securitysector werkt aan brandbrief overheid [VIDEO]

Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo 2019

 

De Nationale Security Dialoog vond plaats tijdens Computable Café 2019, onder leiding van Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman (links) en it-beveiligingsadviseur en -publicist Brenno de Winter (rechts). Een deel van het panel zat in de zaal.

De Nederlandse overheid ziet het belang van cyberbeveiliging niet genoeg in. Om haar wakker te schudden, willen diverse partijen uit de it-securitysector, met medewerking van Cyberveilig Nederland, een brandbrief naar de politiek sturen. Dit met het doel om vanuit één stem een oproep te doen aan de overheid om in actie te komen.

Het idee voor de brandbrief komt voort uit de Nationale Security Dialoog, die plaatsvond in het Computable Café tijdens de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo. Deelnemers aan het gesprek waren onder meer Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, Inge Bryan, directeur cyber bij Deloitte, Bryan Beekhof, technical lead in security bij Telindus, Dave Maasland, algemeen directeur Eset Nederland, Fokko Mellema, initiatiefnemer van Cyberwerf.nl, Pieter Jansen, ceo van Cybersprint, Hartger Ruijs, ceo van Computest en Fred Streefland, chief security officer bij Palo Alto Networks.

Dave Maasland (Eset) reageert: ‘De sector ziet in dat cyberveiligheid belangrijk is, maar de politiek niet. Hierdoor staat onze nationale veiligheid staat op het spel. Cybersecurity moet onderdeel worden van het centrale veiligheidsbeleid van Nederland. Het is onze taak als sector de urgentie over cyberveiligheid aan de overheid duidelijk te maken. Dit kunnen we doen door ons als één stem te laten horen.’

Brandbrief

Volgens Fred Streefland, cso Palo Alto Networks, kan die urgentie worden onderstreept worden door als sector een brandbrief naar de politiek te sturen. Hierin moet staan dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen om ook de cyberveiligheid op te nemen in haar landelijke beveiligingsstrategie.

Alle deelnemers aan de Nationale Security Dialoog willen zich hier gezamenlijk hard voor maken. Zo ook Inge Philips-Bryan (Deloitte). Volgens haar zijn er veel cybersecurity-initiatieven in Nederland, maar daar ligt juist ook het probleem. ‘Er zijn in het afgelopen jaar negentien cybersecurity-strategieën geschreven. Iedereen doet goede dingen. Maar al deze initiatieven zijn versnipperd en er wordt niet naar de grote gemene deler gekeken. Nu is het tijd om minder te kletsen en meer in actie te komen. Er is coördinatie nodig om de vele initiatieven efficiënter te maken.’

Eén persoon, één stem

Petra Oldengarm, directeur van Cyberveilig Nederland, pleit er voor om als sector een agenda te creëren met een aantal onderwerpen die aangepakt moeten worden. Het is vervolgens nog belangrijker om vervolgens de verantwoordelijkheid te nemen en de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. ‘We moeten de best practises in de praktijk brengen. Binnen de overheid zien we graag dat één persoon wordt aangesteld die het cybersecurity-dossier coördineert en alle losse agenda’s en initiatieven bij elkaar brengt. Als Cyberveilig Nederland vormen wij één stem namens de sector waarmee we de verschillende onderwerpen bij elkaar kunnen brengen.’

De deelnemers aan de Nationale Security Dialoog zijn inmiddels een groeps-chat gestart om door te pakken en verder te werken aan de realisatie van de beoogde brandbrief voor de Nederlandse politiek.

Computable Journaal: Nationale Security Dialoog; hoe komen we tot één centrale securitykalender?

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6827366). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.