Managed hosting door True

Minister Ollongren (BZK) wil Ciso Rijk benoemen

Andere maatregel betreft verbetering Rijks ICT Dashboard

 

Minister Kajsa Ollongren (BZK) wil een chief information security officer (ciso) voor het Rijk benoemen. Deze Ciso Rijk wordt verantwoordelijk voor de borging van de informatiebeveiliging binnen het rijksbrede ict-beleid. De nieuwe functionaris wordt tevens voorzitter van het reeds bestaande Ciso-overleg binnen de Rijksdienst en gaat nauw samenwerken met de Rijks Beveiligingsambtenaar (Rijks BVA).

Dit schrijft de bewindsvrouw van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer. Ollongren onderneemt actie naar aanleiding van een recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Daaruit blijkt dat de Nederlandse overheid haar informatiebeveiliging en it-beheer niet op orde heeft.

De rekenkamer constateerde dat de rijksbrede coördinatie op informatiebeveiliging te wensen overlaat. Volgens Ollongren moet de Ciso Rijk de samenwerking tussen hoofden it-beveiliging van de diverse departementen centraal coördineren. Het rijkshoofd ict-beveiliging valt onder de directe verantwoordelijkheid van de Cio Rijk.

Dashboard

Verder schrijft de bewindsvrouw dat het Rijks ICT Dashboard wordt verbeterd. Ook dit naar aanleiding van kritiek van de Algemene Rekenkamer. Die stelde vast dat het Rijks ICT Dashboard wel informeert over grote ict-vernieuwingsprojecten maar geen verantwoordingsinformatie biedt over ict-beheeraspecten.

Ollongren belooft dat de aansluiting van de departementale informatieplanning op de begrotings- en beleidscyclus wordt verbeterd, waarbij de cio van een ministerie voortaan de eigenaar is het departementale I-plan. Volgens de minister krijgt de cio de verantwoordelijkheid om de hele levenscyclus van de ict te monitoren, inclusief de beheeraspecten. Rijzen die de pan uit, dan moet de cio hiervan melding maken op het Rijks ICT Dashboard. Er loopt inmiddels een proef die zich richt op beheeractiviteiten met een meerjarige ict-component van tenminste vijf miljoen euro.

De minister neemt deze extra rijksbrede maatregelen op in een nieuwe versie van de Strategische I-agenda 2019-2021 van BZK die eind van dit jaar naar de Tweede Kamer wordt verzonden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6696694). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.