Managed hosting door True

Logius vervangt duizenden PKIoverheid-certificaten

 

toetsenbord online internet muis

Veel rijksdiensten krijgen binnenkort een nieuw beveiligingscertificaat voor beveiligd internetverkeer via hun website en e-mails. In de komende veertien maanden laat Logius noodgedwongen maximaal 22.000 PKIoverheid-certificaten vervangen.

Met PKIoverheid-certificaten kunnen gebruikers van digitale rijksdiensten veilig en rechtsgeldig informatie en documenten uitwisselen en ondertekenen.

Logius is verantwoordelijk voor twee van de drie certificaatniveaus van de Public Key Infrastructure voor de overheid, kortweg PKIoverheid. Het gaat om de zogeheten stamcertificaten en tussenliggende certificaten. Het derde certificaatniveau betreft de eindgebruikerscertificaten. Die worden niet door Logius, maar door publieke en private certificaatverstrekkers uitgegeven.

Verkeerde configuratie

Half maart kwam de organisatie er achter dat een deel van de eindgebruikerscertificaten niet voldoet aan de strengere uitleg van eisen die al eerder internationaal zijn overeengekomen. Door een verkeerde configuratie in de uitgiftesoftware hadden certificaatverstrekkers als Google, GoDaddy en Apple een verkeerde nummering gebruikt. Dit gebeurde tussen 30 september 2016 en 5 maart 2019.

Alle foutief genummerde certificaten moeten worden vervangen door de verstrekkers. Om dit geordend, zonder uitval en met instemming van de internationale gemeenschap te doen, neemt Logius ruim de tijd. Over een periode van veertien maanden vindt de vervanging gefaseerd plaats.

In een brief aan de Tweede Kamer (pdf) benadrukt staatssecretaris Raymond Knops van BZK dat de veiligheid van de te vervangen PKIoverheid-certificaten niet in het geding is.

PKIoverheid

PKIoverheid-certificaten zijn digitale certificaten die moeten voldoen aan de eisen van de overheid, bijvoorbeeld met betrekking tot het uitgifteproces en de koppeling aan een stamcertificaat (certificaathiërarchie). Servercertificaten zijn voor het beveiligen van een website en online transacties (respectievelijk SSL en SBR). Eindgebruikercertificaten zijn bedoeld voor het veilig communiceren, ondertekenen en inloggen namens een organisatie.

De overheid heeft verschillende trusted service providers (tsp’s) aangewezen die veiligheidscertificaten mogen uitgeven. Er is hierbij een onderscheid tussen commerciële tsp’s en overheids-tsp’s:

  • Ministerie van Defensie
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (via het CIBG)
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • KPN
  • QuoVadis Trust/Link
  • Digidentity
  • Cleverbase ID 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6634023). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.