Managed hosting door True

Fox-IT levert forensich expert strafrechtzaken

Gina Doekhie ingeschreven in het NRGD voor het strafrecht.

 

Gina Doekhie, Fox-IT

Cybersecurityspecialist Fox-IT uit Delft meldt dat forensisch it-expert Gina Doekhie is ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) voor het strafrecht. Zij kan in strafrechtzaken specifieke kennis en expertise delen over het domein van digitale forensische opsporing. Fox-IT zegt de eerste en vooralsnog enige commerciële organisatie in Nederland te zijn die met kennis en expertise van digitaal forensisch onderzoek bijdraagt aan de rechtspleging in het Nederlandse strafrecht.

Het bedrijf benadrukt dat digitaal forensisch advies steeds belangrijker wordt in de civiele rechtsspraak en het strafrecht. ‘Onderzoek moet op de juiste manier worden uitgevoerd, opdat het door de rechter kan worden geaccepteerd. Het vereist zeer specifieke kennis en capaciteit om bewijzen van cybercriminaliteit snel, effectief en accuraat te kunnen identificeren en interpreteren.’ De combinatie van expertise op gebied van digitaal forensisch onderzoek en diepgaande kennis over juridische procedures is volgens Fox-IT zeldzaam.

Het cybersecuritybedrijf heeft met Gina Doekhie, Steffen Moorrees en Ivo Pooters nu drie gerechtelijk deskundigen in huis op het gebied van civiel recht. Dankzij haar registratie kan Gina nu door de rechtbank ook worden ingeschakeld voor onderzoek in het strafrecht.

‘De inschrijving in het NRGD heeft tot gevolg dat Fox-IT de eerste commerciële organisatie in Nederland is, die met haar expertise kan bijdragen aan de rechtspraak in het strafrecht’, meldt het securitybedrijf in een bericht over de benoeming. Doekhie: ‘Dit is een belangrijke stap om bij te dragen aan het strafproces van digitale criminaliteit. Dankzij deze registratie mag ik mijn expertise inzetten om rechters te helpen bij het komen tot hun oordeel. Gezien de groeiende complexiteit en omvang van cybercriminaliteit hoop ik hen daarbij van waarde te kunnen zijn.’

Toetsing deskundigen

De Wet deskundige in strafzaken stelt eisen aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en bekwaamheid van deskundigen. Deze wet is op 1 januari 2010 in werking getreden. Met de inwerkingtreding van deze wet is ook het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) opgericht. Voor inschrijving in het NRGD moeten kandidaten door een internationale, deskundige en objectieve commissie worden getoetst. Het gaat bijvoorbeeld om specialisten op het gebied van geneeskunde, psychiatrie, ballistiek (wapens en kogelbanen) en informatica. 

Er was tot nu toe nog geen expert op het specifieke vlak van digitale forensische opsporing benoemd. Als geregistreerd deskundige is de deskundigheid van Doekhie objectief erkend en vastgelegd in een wettelijke erkenning van haar vakbekwaamheid. De titel ‘gerechtelijk deskundige’ staat op persoonlijke naam.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6606466). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.