Managed hosting door True

Polen arresteert Huawei-directeur om spionage

Opnieuw staat het Chinese telecombedrijf in het verdachtenbankje

 

Huawei

In Polen is een van de directeuren van de lokale vestiging van Huawei opgepakt. De Chinees wordt verdacht van spionage. De rechtbank in Warschau had de arrestatie uitgevaardigd. De maatregel komt op een moment dat diverse landen het Chinese techbedrijf betichten van spionage en in Canada de financieel directeur huisarrest heeft in afwachting van uitlevering aan de VS.

Behalve Chinese mededirecteur Weijing W. is ook een Poolse oud-medewerker van de binnenlandse veiligheidsdienst opgepakt, meldt het Poolse persbureau PAP. Deze tweede persoon, Piotr D., is werkzaam bij telecombedrijf Orange Polska. Beide heren riskeren tien jaar celstraf. Het is onbekend hoe de aanklacht van spionage is onderbouwd.

Huiszoekingen

Al op dinsdag hadden de autoriteiten huiszoekingen gedaan op de adressen van de verdachten en in de kantoren van Huawei en Orange in Warschau. Daarbij werden documenten en gegevensdragers in beslag genomen. Huawei en Orange bevestigen de arrestaties en de doorzoekingen.

De arrestaties in Polen zijn in China niet onopgemerkt gebleven. De regering in Peking heeft haar bezorgdheid geuit over de zaak, meldt persbureau Reuters, en vertrouwt op dat Polen toeziet op een eerlijk rechtsproces.

Onder vuur

Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Diverse westerse landen beweren dat de Chinese leverancier van netwerk- en telecomapparatuur informatie zou kunnen wegsluizen naar de regering in Peking. Het bedrijf heeft dergelijke aantijgingen altijd ontkend. Bovendien beticht de Amerikaanse regering Huawei ervan het handelsembargo tegen Iran te schenden. Dit leidde in december in Canada tot de arrestatie van de financieel directeur van Huawei, tevens dochter van de oprichter van het techbedrijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6547338). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.