Managed hosting door True

Fiscus: beveiligen persoonsdata technisch onmogelijk

 

Belastingdienst

De Belastingdienst stelt dat het ‘technisch onmogelijk’ is om persoonsgegevens goed te beveiligen. Zo houdt de fiscus bijvoorbeeld niet bij welke gegevens door medewerkers worden opgevraagd. Hierdoor kunnen gevoelige persoonsgegevens op straat komen te liggen.

Dat blijkt uit een recente brief van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van de Belastingdienst aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo meldt dagblad Trouw. In de brief gaat Uijlenbroek in op een eerder onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, waaruit bleek dat de Belastingdienst zich niet aan de wet houdt als het gaat om databeveiliging. De AP concludeerde in juli dat de Belastingdienst onder andere moet bijhouden wie bepaalde gegevens uit de systemen ophaalt voor verdere analyse. Uijlenbroek zegt nu dat dat ‘technisch niet mogelijk is’. Ook zou het niet mogelijk zijn om via autorisatie de toegang tot de data te beperken.

GDPR en onwettig gebruik van BSN-nummers

Staatssecretaris Menno Snel van financiën gaf al eerder aan dat de fiscus pas in 2019 kan voldoen aan de GDPR. De afdeling datafundamenten & analytics, voorheen bekend als de Broedkamer, voldoet volgens Uijlenbroek wel al aan de wet.

De fiscus heeft ook tot januari 2019 om de kwestie rond de bsn-nummers van zelfstandigen met een eenmanszaak op te lossen. In juli kwam namelijk naar voren dat de Belastingdienst geen wettelijke basis heeft om het burgerservicenummer (bsn) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak.

Volgens de AP is de werkwijze die de Belastingdienst hanteert, kwetsbaar voor fraude. ‘Als het bsn in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.’ De toezichthouder benadrukt dat in de huidige situatie zelfstandigen met een eenmanszaak hun bsn niet kunnen beschermen. ‘Zij zijn verplicht hun bsn kenbaar te maken omdat het bsn een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6477337). © Jaarbeurs IT Media.

6


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.