Managed hosting door True

Veel Nederlandse websites blijken nog steeds onveilig

14 tot 34 procent gebruikt geen https

 

internet

14 procent van de populairste Nederlandse websites werkt nog altijd via een onveilige http-verbinding. Van de minder bezochte websites loopt dit percentage zelfs op richting de 34 procent. Dit gaat eind juli 2018 gevolgen hebben voor alle gebruikers van Google Chrome, omdat deze browser vanaf 23 juli alle websites zonder https als onveilig gaat bestempelen. Dit blijkt uit een steekproef van securitybedrijf Cybersprint onder de meest gebruikte websites van Nederland.

Vanaf eind juli 2018 moeten websites bereikbaar zijn met een beveiligde verbinding om in Google Chrome als ‘veilig’ te worden gewaarmerkt. Veel websites zijn inmiddels al voorzien van https in de webadresbalk, maar 14 procent van de meest bezochte .nl-websites heeft nog steeds geen beveiligde verbinding. Dit is te herkennen aan http in de webadresbalk in plaats van https. Voor zowel een bedrijf als de klanten kan dit belangrijke gevolgen hebben.

Groene slotje

Lees de whitepaper

Cyber AI Response: Threat Report 2019

Google Chrome kwalificeert alle websites die niet via https worden aangeboden als onveilig. Dit wordt duidelijk door de ‘i’ links naast het websiteadres met als melding ’je verbinding met deze site is niet beveiligd’, in plaats van het groene slotje. Voor websites heeft het ontbreken van https serieuze impact op de online reputatie en ranking, naast mogelijk negatieve invloed op de online verkopen voor webshops. Klanten zullen minder snel vertrouwelijke gegevens invoeren.

Google Chrome is één van de veelgebruikte webbrowsers en zet hiermee voorbeeld voor andere programma’s zoals Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera. Op 23 juli, met de update naar Chrome 68, worden deze websites als ‘niet veilig’ gemarkeerd in de adresbalk. Eerst nog gewoon in het grijs, maar vanaf Chrome 70 in oktober in opvallende rode letters.

Ssl-encryptie

Https staat voor ‘Hypertext Transfer Protocol Secure’. Bij een website met https is de verbinding tussen de browser en de website beveiligd met ssl-encryptie. Dit is nu te herkennen aan het groene slot in de adresbalk van de browser. Hiermee zijn de gegevens, welke uitgewisseld worden tussen bezoekers en een website, versleuteld en niet leesbaar voor hackers en cybercriminelen.

Begin 2017 was van de zakelijke .nl-websites slechts 15 procent uitgerust met https, bleek toen uit gecombineerd onderzoek van Sidn en MKB Nederland. Uit de steekproef van Cybersprint eerder deze week blijkt dat veel websites nog steeds niet op orde zijn. Van de honderdduizend door Alexa benoemde meest bezochte website blijkt 14 procent nog niet over ssl-encryptie te beschikken. Bij de minder populaire en dus minder grote websites loopt dit percentage zelfs op richting de 34 procent.

Nepwebsites met groen slot

Pieter Jansen

Pieter Jansen, directeur Sybersprint.

Het gebruik van het groene slotje in de adresbalk is echter geen garantie dat de verbinding https is, en dus beveiligd is met ssl-encryptie. Dit groene slotje in de browser zou die garantie voor versleuteling van de verbinding tussen de browser en de website moeten bieden, maar Cybersprint ziet echter een toename van het aantal nepwebsites die een groen slotje in de adresbalk tonen, waaronder phishing-websites. Dit bleek ook al eerder uit recent onderzoek uitgevoerd door de NOS en TNO. Een ssl-certificaat, dat nodig is om dit groene slotje te creëren, is tegenwoordig gemakkelijk en gratis te verkrijgen en cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van deze weg.

Het versleutelen van de verbinding tussen de browser en website door middel van ssl-encryptie is daarom weer een nieuwe stap om het internet veiliger te maken, meent Cybersprint-directeur Pieter Jansen. ‘Met de toenemende digitalisering neemt de online aanwezigheid van bedrijven toe en helaas ook de digitale dreigingen. Organisaties besteden gelukkig steeds meer aandacht aan de bescherming van hun online omgeving, waaronder hun websites. Dit is essentieel om de bedrijfsreputatie en het vertrouwen van klanten te behouden.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6407461). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.