Managed hosting door True

Rijk doet antivirus Kaspersky in de ban

 

Foto: Tatiana Belova / Shutterstock.com

De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van de anti-virus-software van Kaspersky Lab. Het adviseert bedrijven waar het zaken mee doet om ook te kiezen voor andere antivirus-software vanwege het risico op spionage door de Russische overheid. Kaspersky is verbijsterd en spreekt van 'Koude Oorlog-paranoia'.

De overheid is een grote gebruiker van antivirus-software van verschillende makelij. Eén van de leveranciers is Kaspersky Lab, maar gezien de oorsprong van het bedrijf en de kans op spionage door de Russen acht men de kans groot dat data van het Rijk in verkeerde handen vallen.

Het kabinet heeft daarom besloten geen gebruik meer te maken van antivirus-software van het Russische bedrijf. De actie is een voorzorgsmaatregel die is genomen met het oog op de nationale veiligheid, schrijft minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Kaspersky valt onder de Russische wetgeving, die het bedrijf verplicht de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen. Rusland heeft een offensief cyberprogramma dat ook op Nederland is gericht, schrijft Grapperhaus.

Kabinet: risico op spionage is aanwezig

"Er zijn volgens de minister nog geen concrete gevallen van misbruik door het Russische bedrijf in Nederland bekend."

Er zijn volgens de minister nog geen concrete gevallen van misbruik door het Russische bedrijf in Nederland bekend, maar de kans daarop is aanwezig, stelt hij. ‘Het kabinet heeft geconcludeerd dat het risico op digitale spionage en sabotage via de antivirussoftware van Kaspersky aanwezig is’, aldus Grapperhaus.

Op dit moment is de maatregel alleen van kracht voor gebruik van de antivirus-software van Kasperky Lab. Andere producten of diensten van het bedrijf kunnen gewoon gebruikt worden. Wel wordt aangeraden dat bedrijven die een zakelijke overeenkomst met Defensie hebben ook voor andere antvirus-software kiezen..

'Koude Oorlog-paranoia'

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben al eerder gewaarschuwd voor gebruik van de antivirus-software van Kaspersky. In de VS is namelijk al ‘onbedoeld’ informatie van de inlichtingendienst NSA bij Kaspersky terechtgekomen.

Kaspersky noemt het verwijt dat de anti-virussoftware van het bedrijf een mogelijke dekmantel is voor Russische spionage een vorm van 'Koude Oorlog-paranoia'.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6357347). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.