Managed hosting door True

Eindgebruiker wil wachtwoord vervangen door biometrie

 

identity management

Eindgebruikers zijn enthousiast over biometrische authenticatie voor toegang tot hun eigen mobiele apparatuur. Ze hopen dat die vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning in de toekomst ook wachtwoorden en pincodes kunnen vervangen voor toegang tot diensten en apparaten van derden. Bovendien blijkt het vertrouwen in organisaties die gebruikmaken van biometrische authenticatie en hoe ze die data opslaan, zoals banken, groot.

"‘Het gebruik van mobiele apparaten heeft biometrie mainstream gemaakt’"

Dat komt naar voren uit het Biometrics Study 2017-onderzoek van Unisys. Dat onderzoek is uitgevoerd onder 3500 respondenten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België, Spanje, Zwitserland en Italië. 57 procent van de Nederlandse respondenten vindt biometrie veiliger dan traditionele pincodes en wachtwoorden. 54 procent ziet vingerafdrukscanners als de meest veilige vorm van authenticatie. De ondervraagden zien de mogelijkheid om wachtwoorden te vervangen door biometrie als een aantrekkelijke optie.

‘Het gebruik van mobiele apparaten heeft biometrie mainstream gemaakt’, stelt Henk van der Heijden die binnen Unisys verantwoordelijk is voor verkoop en business development van security-diensten in de EMEA-regio. ‘We zien een behoefte ontstaan aan meer dan alleen het traditionele wachtwoord en pincode als authenticatiemethode. Steeds meer mensen ontgrendelen hun telefoon met een vingerafdrukscanner. Gezichtsherkenning wordt vermoedelijk net zo gewoon.’

In het rapport worden ook pan-Europese cijfers genoemd: 41 procent denkt met biometrie het onthouden van wachtwoorden te kunnen voorkomen en 11 procent vindt het gebruik van biometrie ‘leuker’ dan andere authenticatiemethoden. Van der Heijden: ‘Het is goed om te zien dat het Europese publiek vertrouwen heeft in deze technologie. Vandaag de dag is het voor organisaties logisch om meerdere beveiligingslagen in te bouwen. Enerzijds om te voldoen aan nieuwe wetgeving als de General Data Protection Regulations (GDPR), anderzijds om het publiek gerust te stellen en het vertrouwen tussen klanten en dienstenaanbieders te vergroten.’

Wantrouwen social media

Volgens het onderzoek denkt 51 procent van de Europese respondenten dat hun biometrische data bij overheden in veilige handen is. 48 procent van de Nederlandse respondenten verwacht hetzelfde van banken. Maar, er is ook wantrouwen. Slechts 11 procent van de respondenten vertrouwt sociale media.

Na de privacykwesties rondom netwerken als Facebook en LinkedIn delen ze met die partijen minder graag hun persoonlijke biometrische data voor snellere toegang tot online diensten.

De vraag of eindgebruikers hun biometrische data afstaan in ruil voor veilige en laagdrempelige authenticatie, staat of valt dus bij de reputatie van de partij waaraan ze die data toevertrouwen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6354667). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.