Managed hosting door True

Cybersecurityminister: beveiliging NL moet omhoog

‘Overheid en bedrijfsleven moeten handen ineen slaan’

 

Beveiliging

Minister van Justitie en Veiligheid Fred Grapperhaus pleit voor een landelijk dekkend stelsel waarbij informatie over de laatste cyberdreigingen en mogelijke maatregelen breder en effectiever worden gedeeld tussen publieke en private partijen. Ook stelt hij dat het basisniveau van beveiliging omhoog moet omdat de dreiging van cyberaanvallen toe blijft nemen. Hiervoor moeten overheid en bedrijfsleven (meer) samenwerken.

Dit stelt hij in de nieuwe Nederlandse Cybersecurity Agenda (NCSA). Als voorbeeld noemt hij de samenwerking in de haven van Rotterdam. ‘Onder het motto ‘je bent zo sterk als je zwakste schakel’, hebben zij de handen in een geslagen en een kennishub cybersecurity opgezet. Alle bedrijven in de haven delen informatie met elkaar zodat de Rotterdamse haven als geheel cyberaanvallen kan afslaan.'

Certificering cybersecuritybedrijven

De minister benadrukt dat de vitale processen in Nederland vragen om extra bescherming en versneld herstel bij uitval of schade. ‘Het is dan ook belangrijk dat in de vitale infrastructuur wordt gewerkt met vertrouwde cybersecuritybedrijven. Samen met het bedrijfsleven zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van certificering zodat duidelijk is welke derde partijen betrouwbaar zijn.’ Ook doet Grapperhaus een beroep op grote bedrijven om kleinere bedrijven te helpen hun digitale veiligheid op orde te krijgen, onder meer door het delen van informatie over de laatste dreigingen en maatregelen. Daarnaast stelt hij dat de politie meer capaciteit krijgt om cybercriminelen op te pakken en te vervolgen en wordt er geïnvesteerd in voorlichting aan burgers.

Het grootste gevaar zit volgens de minister in landen die zich bezighouden met digitale economische en politieke spionage en digitale sabotage. ‘Niet alleen het aantal landen dat digitale aanvalscapaciteiten ontwikkelt neemt toe, de aanvallen worden ook steeds complexer', aldus Grapperhaus.

De uitvoering van de versterkte overheidsregie die voortvloeit uit de NCSA wordt belegd bij het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook wordt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) als nationaal expertisecentrum gepositioneerd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6343114). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.