Managed hosting door True

Eset: paniek om niks over wachtwoorden

'Zoekmachine bestaat uit wachtwoorden uit bekende lekken’

 

Nederlanders hoeven zich geen grote zorgen te maken over de database met naar schatting 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden, die sinds afgelopen vrijdag door iedereen te doorzoeken is. Dat stelt Eset Nederland. Volgens de ict-beveiliger bestaat de database nagenoeg volledig uit reeds bekende datalekken, waaronder die van LinkedIn uit 2012.

Deze lekken zijn al meermalen online verschenen en Nederlanders zijn er sindsdien al verschillende keren op geattendeerd om de ontdekte wachtwoorden aan te passen. Eset stelt dat daarom nu geen acuut verhoogde dreiging is en vindt de ontstane paniek over die database met miljoenen Nederlandse wachtwoorden onnodig.

Sterker nog, het bedrijf vindt dat de zoekmachine het mogelijk maakt wachtwoorden te achterhalen om er vervolgens misbruik van te maken. De zoekmachine toont de eerste twee karakters van het wachtwoord, waardoor het eenvoudiger is om de wachtwoorden te raden, aldus Eset. Het bedrijf adviseert Nederlanders die hun email-adres in de zoekmachine terugvinden én waarvan het gelekte wachtwoord nog steeds in gebruik is, deze wachtwoorden allemaal te wijzigingen.

Adviezen

Om misbruik van wachtwoorden te voorkomen, raadt Eset aan om een wachtwoordkluis en sterke, het liefst lange, wachtwoorden te gebruiken. Bovendien moeten beveiligingsvragen voor het herstel of het veranderen van wachtwoorden van hoog niveau zijn. Ook moeten wachtwoorden niet worden hergebruikt. Daarnaast is het noodzakelijk om meldingen van verdachte of vreemde activiteiten - zoals externe inlogpogingen - goed in de gaten te houden. Het regelmatig updaten van beveiligingssoftware en het organiseren van trainingen voor het personeel helpen ook bij het bestrijden van wachtwoorddiefstal, adviseert het bedrijf.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6335227). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.