Managed hosting door True

Rechtszaak aangespannen tegen sleepwet

Voorlopige uitslag referendum in licht voordeel voor neekamp

 

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Datacenterdienstverlener BIT uit Ede stapt naar de rechter om de ‘sleepwet’ ongeldig te laten verklaren. Dit doet de organisatie samen met een coalitie die onder andere bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. Hoewel op dit moment de voorlopig uitslag ‘nee’ is, kan en mag de politiek de uitslag negeren en treedt de wet wellicht alsnog (onaangepast) in werking. In dit geval gaat BIT naar de rechter.

Alex Bik, cto bij BIT: ‘De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Organisaties brengen hun it liever onder in een land waar de vertrouwelijkheid van hun gegevens beter beschermd is. Daarmee verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse it-sector. Al eerder slaagden wij erin om de bewaarplicht communicatiegegevens van tafel te vegen. Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy.’

Datacenterdienstverlener BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet.

Sleepwet onderwerp van discussie

De sleepwet heet officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten. De Eerste Kamer stemde in juli 2017 in met de wet, waarmee de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid krijgen om ook kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Tegelijk wordt het toezicht op de inzet van de nieuwe bevoegdheden versterkt. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak zijn openlijk kritisch over de wet.

De Tweede Kamer stemde op 14 februari 2017 in met de wet. In de Eerste Kamer stemden SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren tegen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ook is de wet wat hen betreft op veel punten te vaag.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6324734). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.