Managed hosting door True

Securityboek Vermeend en Van Rijbroek bevat plagiaat

 

Afkijken plagiaat spieken

Het boek 'De wereld van cybersecurity en cybercrime' van ict-ondernemer en oud-politicus Willem Vermeend en mede-auteur Rian van Rijbroek (vermeend hacker) is in verband met plagiaat uit de handel genomen. Hiertoe besloten Einstein Books, de uitgeverij van het boek, en Vermeend.

De NOS meldde donderdagavond dat het werk meerdere passages bevat die zonder bronvermelding één-op-één gekopieerd zijn uit andere publicaties. Vermeend zegt vrijdagochtend 2 februari in een reactie op Radio 1 dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor het ontbreken van de juiste voetnoten en bronvermeldingen en het boek uit de handel haalt. Hij laat in het midden wie verantwoordelijk is voor de onrechtmatig gekopieerde stukken tekst.

Volgens Vermeend, die tientallen titels op zijn naam heeft, worden boeken normaal gesproken meermaals door de uitgever gecontroleerd op plagiaat, maar is dat deze keer duidelijk niet gebeurd. Hij benadrukt dat het boek geen wetenschappelijk werk, maar een 'quick scan' is.

Computable besteedde eerder in een recensie aandacht aan het boek. Het was toen nog niet duidelijk dat het ging om deels geplagieerde teksten. Dat artikel is aangevuld.

Rian van Rijbroek

Mede-auteur van het boek, Rian van Rijbroek, werd afgelopen week door Nieuwsuur en Radio 1 uitgenodigd als cybersecurity-expert. Na haar optreden ontstond kritiek op de inhoud van haar bijdrage.

Nieuwsuur zette in een rectificatie de uitspraken van een aantal andere security-experts tegenover die van Van Rijbroek.

Bovendien is er twijfel over haar achtergrond. Van Rijbroek claimt tientallen jaren actief te zijn in de hackerswereld en voor verschillende geheime diensten te hebben gewerkt. Uitgever Einstein Books meldde dat Van Rijbroek binnen de cybersecurity-wereld bekend staat als 'Wonder woman' en als schuilberoep fotomodel was. Zowel cybersecurity-experts als techjournalisten bleken nog nooit van haar te hebben gehoord.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6293437). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.