Managed hosting door True

'Banken moeten meer samenwerken tegen DDoS'

Directeuren NBIP en DINL uiten kritiek op ABN Amro, ING, Rabobank en Volksbank

 

Hack

Banken moeten meer samenwerken om te voorkomen dat cybercriminelen hun diensten platleggen met DDoS-aanvallen. Ze zouden zich vaker moeten aansluiten bij collectieve initiatieven tegen cybercrime. Nu kiezen ze nog te vaak voor een individuele aanpak van netwerkbeveiliging bij één security-leverancier, daardoor missen ze de kennis en kunde van een grote achterban. Criminelen zijn namelijk ook in groepsverband georganiseerd.

Dat is de kritiek van directeur van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP), Octavia de Weerdt, en directeur van de Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) Michiel Steltman.

Ze reageren op de DDoS-aanvallen die verspreid over het afgelopen weekend en maandag de enkele minuten tot soms enkele uren de online diensten van de banken ABN Amro, ING, Rabobank, en de ASN Bank, SNS en Regiobank (alledrie onderdeel van Volksbank) platlegden. Ook DigiD en de Belastingdienst werden geraakt. 

'Ik kan niet zeggen dat we deze storingen hadden kunnen voorkomen, maar we hebben soortgelijke aanvallen in het verleden afgeslagen. Mijn oproep is vooral om samen te werken, daarin staan we sterker. Samen kun je meer en weet je meer', zegt De Weerdt. Volgens haar wordt er nu nog onvoldoende samengewerkt tegen cyberaanvallen en zijn banken nog te huiverig om informatie en ervaringen te delen. 

Taboe doorbreken

Ook Steltman vindt de oplossingen van een organisatie zoals NBIP veel geavanceerder dan die van individuele securityleveranciers. Maar hij ziet ook dat banken nog huiverig zijn om in zee te gaan met een non-profit-organisatie die door de internetbranche zelf is opgezet, meldt hij aan BNR. Hij doelt op een initiatief zoals NaWas van NBIP, waarbij Steltman in zijn vorige functie van directeur van Dutch Hosting Provider Association (DHPA) betrokken was bij de oprichting.

De Weerdt benadrukt dat het haar niet draait om het pluggen van haar eigen oplossing nu DDoS-aanvallen het nieuws bepalen. Ze wil dit moment aangrijpen om de discussie aan te zwengelen om cybercrime gezamenlijk de kop in te drukken, verzekert ze. 'Ik wil een taboe doorbreken. Nu houden partijen zoveel mogelijk informatie voor zichzelf uit angst dat ze aan de schandpaal worden genageld als hun incident naar buiten komt. Dat moet anders. 

Het gaat niet om concurrentie, maar om samenwerking. Hoewel ze pleit voor meer openheid over incidenten en meer samenwerking wil ze geen namen noemen van bedrijven en organisaties die zich bij NaWas hebben aangesloten. 'We hebben met hen afgesproken dat ze zelf het initiatief nemen als ze bekend willen maken dat ze met ons samenwerken.' 

Wat is NaWas?

NaWas biedt de mogelijkheid om netwerkverkeer te schonen via een digitale wasstraat die bestaat uit een stapeling van software, hardware en kunstmatige intelligentie. Het draait niet alleen om de beveiliging van individuele netwerken of websites, maar om hele infrastructuren. 'We mitigeren ook buiten het netwerk om. Dat heeft geen gevolgen voor de eigen infrastructuur van onze klanten. Sommige aanvallen duren wel vijf dagen lang. De netwerken van onze klanten kunnen dan gewoon doordraaien.'

NBIP is opgericht als partij die namens de branche de tapverzoeken voor inzage in internetverkeer door opsporingsdiensten behandelt.Het ontwikkelt echter ook aanvullende diensten. Het bedrijf is in Ede gevestigd. Er werken zeven mensen. De organisatie behartigd de belangen van 160 partijen in de Nederlandse internetbranche.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6290656). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.