Managed hosting door True

Ronald Prins wordt controleur van aftapwet

 

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de aanstelling van oud-Fox-IT-directeur Ronald Prins als lid van de toetsingscommissie voor de aankomende Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Hij wordt onderdeel van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de aftapwet of 'sleepwet' genoemd, geeft de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) de bevoegdheid om kabelgebonden telecommunicatie te onderzoeken. Deze moest per 1 januari 2018 ingaan.

De ingangsdatum van de Wiv is echter uitgesteld, omdat er voor die datum nog geen Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) kon worden samengesteld. In de commissie moeten drie oud-rechters zitten die vooraf toetsen of de inlichtingen- en veiligheidsdiensten op grote schaal informatie mogen verzamelen over mensen op het internet.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken deed vorige week een voordracht met de vervulling van vacatures voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Hierin werd Ronald Prins voorgesteld als lid van de toetsingscommissie. In die rol moet hij de inzet van de aftapwet controleren. Gisteren heeft de Tweede Kamer in grote meerderheid voor de voordracht gestemd.

Ronald Prins heeft in 1999 samen met Menno van der Marel securitybedrijf Fox-IT opgericht. Eind vorig jaar werd bekend dat hij per 1 januari 2018 zijn functie als directeur heeft neerlegtd Van der Marel is al in november 2016 vertrokken.

Referendum

Er is veel ophef rondom de aftapwet. Op 1 november 2017 werd bekend gemaakt dat er een raadgevend referendum over deze wet komt. De exacte datum is nog niet bekend, maar het valt waarschijnlijk samen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6286779). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.