Managed hosting door True

Ziekenhuizen melden bijna dagelijks een datalek

 

Zorg ipad ziekenhuis

Nederlandse ziekenhuizen hebben sinds het begin van dit jaar 304 keer melding gemaakt van het verlies van privacygevoelige informatie. Dat komt gemiddeld neer op bijna één datalek per dag. Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) die dagblad Trouw heeft opgevraagd.

Sinds 1 januari 2016 zijn organisaties die persoonsgegevens verwerken verplicht om de AP op de hoogte te stellen van datalekken. Ook het vermoeden van verlies van gegevens moet worden gemeld.

De privacywaakhond wil geen details geven over de aard en herkomst van de meldingen omdat ziekenhuizen dan traceerbaar worden. In het algemeen valt het de privacywaakhond op dat veel meldingen het gevolg zijn van onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, die door Trouw om een reactie is gevraagd, wil niet zeggen of het aantal van 304 meldingen reden is tot zorg. Een woordvoeder stelt dat het aantal nergens tegen kan worden afgezet omdat de meldplicht datalekken pas sinds begin 2016 bestaat. 'Wel hebben wij het idee dat er een hoge mate van alertheid is bij ziekenhuizen. De bereidheid om te melden is groot. Dus ook als er twijfel is of een datalek wel onder de meldplicht valt.'

4700 meldingen

In totaal klopten organisaties sinds 1 januari zo'n 4700 keer aan bij de AP, omdat privégegevens mogelijk in handen van derden waren gevallen. Bijna een kwart kwam uit de zorgsector, waarvan dus ruim driehonderd van ziekenhuizen. Begin maart 2016 stond de teller nog op zevenhonderd meldingen.

De beveiligingstak van chipmaker Intel waarschuwde eind oktober 2016 nog dat cybercriminelen de afgelopen jaren hun 'werkterrein' hebben verlegd van financiële instellingen naar de medische sector.

Diefstal harde schijf

In maart van 2016 werd bekend dat patiëntgegevens van bijna achthonderd patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis op straat was beland na de diefstal van een externe harde schijf met onderzoekdata. De details over het datalek kwamen in de openbaarheid doordat het ziekenhuis patiënten en hun nabestaanden informeerde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5886211). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.