Cybercrime is in 2015 opnieuw gegroeid, de risico’s zijn toegenomen en mkb-bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer. Ongeveer 11 procent van de alle ondernemingen heeft minstens één keer te maken gehad met een cyberaanval, bij mkb-bedrijven is dit zelfs 23 procent.
Doordat grotere ondernemingen de beveiliging beter op orde hebben krijgen mkb-bedrijven steeds meer last van cybercriminaliteit. Uit onderzoek van Kaspersky en B2B International van eind 2015 blijkt dat bijna een vijfde van de mkb-bedrijven minstens één keer te maken heeft gehad met een cyberaanval. Ondanks dit percentage zijn veel bedrijven toch terughoudend in het melden of openbaar maken van een aanval. Op 1 januari 2016 gaat de meldplicht datalekken in, dit houdt in dat bedrijven en overheden direct een melding moeten maken zodra zij een datalek hebben. De cybersecurity wordt door de openheid over cybercrime versterkt.
De belangrijkste vormen van cybercrime kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: vormen die gericht zijn op schade maken (virussen en DDoS-aanvallen) en vormen die gericht zijn op het afnemen van gevoelige bedrijfsinformatie (hacken). Naast de materiële schade van de aanvallen kan het bedrijf ook last krijgen van imagoschade.
Het delen van informatie en kennis helpt het bedrijfsleven bij de bestrijding van cybercrime en verbetert dus de cybersecurity. Hierom is de meldplicht die ingaat op 1 januari ook cruciaal. Als reactie op het rapport zegt Steven Peters, sector banker technologie, media en telecom van ABN Amro: ‘De overheid en het bedrijfsleven werken steeds beter samen om deze vorm van criminaliteit te bestrijden. Door openheid over cybercrime-aanvallen kunnen nieuwe typen cybercrime software snel gesignaleerd en onderzocht worden. Het delen van informatie en kennis draagt bij aan een betere cybersecurity voor het hele bedrijfsleven.’
Lees ook