Managed hosting door True

40 miljoen voor ICT-onderzoek en innovatie

 

Het Rijk, TNO en NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) stellen de komende twee jaar bijna veertig miljoen euro beschikbaar voor ict-onderzoek en innovatie. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen worden onder andere onderzoeken gestart die innovatie op het gebied van cyber security en big data moeten realiseren.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) draagt 7 miljoen euro bij, TNO 12 miljoen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 20 miljoen euro.

'Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor economische groei. Toepassing van ict wordt daarbij steeds belangrijker', licht Economische Zaken toe. De bedragen staan in zogenoemde innovatiecontracten 2016 en 2017 die Minister Kamp van EZ en staatssecretaris Dekker van OCW ondertekenden.

Om ict en innovatie op verschillende terreinen verder aan te jagen wordt een consortium opgericht van bedrijven, kennisinstellingen en overheden dat zich richt op de toepassing van big data. Het gaat om de analyse van grote datasets op het gebied van energie, zorg, veiligheid en smart industry. Tevens wil het consortium meer ict-specialisten opleiden op het gebied van cyber security en big data. Hierbij wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten.

ICT en groei

Minister Kamp: 'Nederland is onlangs gestegen van plek 8 naar plek 5 op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden hebben samen gebouwd aan deze ijzersterke uitgangspositie. Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ict-infrastructuur. Om concurrerend te blijven, is ict onmisbaar geworden. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Door extra in te zetten op ict versterken we het fundament voor verdere economische groei en zorgen we voor meer werkgelegenheid.'

Staatssecretaris Dekker: 'De uitdagingen waar we in de toekomst voor staan, ook op ict gebied, worden steeds complexer. Oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven of de overheid elk met de deur dicht gaan bedenken hoe we die problemen het hoofd kunnen bieden. We hebben elkaar daar hard bij nodig, daarom is deze investering in de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheden en bedrijven zo belangrijk.'

Naast de ondertekening van de innovatiecontracten openden Minister Kamp en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (IenM) in Delft de Deltagoot, een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat het effect is van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers. Schultz trekt voor deze en andere innovatieve projecten in de zogenoemde topsector 'Water' de komende twee jaar ruim 46 miljoen euro uit.

Publiek-private investeringen

Overzicht investeringen per sector. bron EZ.

Economische Zaken laat verder weten dat In 2014  door overheden, kennisinstellingen en bedrijven, voor 814 miljoen euro gezamenlijk is geïnvesteerd in 3500 innovatieprojecten. 359 miljoen daarvan kwam van private partijen. Hiermee is de kabinetsdoelstelling dat in 2015, 500 miljoen euro moest omgaan in publiek private samenwerking, waarvan 40 procent privaat, gehaald.

De innovatiecontracten voor 2016 en 2017 worden dit jaar voor de derde keer afgesloten. Ze hebben een waarde van 4,2 miljard euro, waarvan 2,2 miljard euro voor rekening komt van het bedrijfsleven.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5616452). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.