Managed hosting door True

Justitie betreurt vonnis bewaarplicht

Ministerie overweegt hoger beroep en wijst op nieuw wetsvoorstel

 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betreurt het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat 11 maart 2015 een streep zette door de huidige Wet bewaarplicht. Het ministerie betreurt de buitenwerkingstelling van de wet met het oog op de opsporing en vervolging van misdrijven en beraadt zich nog op het instellen van hoger beroep. Dat staat in een reactie van het ministerie.

Door de uitspraak van de rechter zijn providers niet langer verplicht gegevens te bewaren die voor de opsporing van criminelen gebruikt kunnen worden. Het ministerie zegt zich ernstige zorgen te maken over het effect hiervan op de aanpak van de criminaliteit.

'Overigens heeft de kortgedingrechter aangegeven dat de bewaarplicht noodzakelijk en effectief is en dat de bewaarplicht een gerechtvaardigd doel dient. Naar zijn oordeel heeft de Staat voldoende aannemelijk gemaakt dat bepaalde vormen van criminaliteit nagenoeg uitsluitend zijn op te sporen door het gebruik van historische telecommunicatiegegevens.' staat in de verklaring van het ministerie.

Wetsvoorstel

Justitie meldt dat er inmiddels een wetsvoorstel ligt dat voorziet in aanpassing van de Wet bewaarplicht. 'Deze ontwerpregeling is vorig jaar november voor advies aan verschillende instanties voorgelegd. De inhoud van het vonnis wordt betrokken bij het wetsvoorstel, zodat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen afdoende is gewaarborgd. Het vonnis laat daarvoor alle ruimte. Het is voor de opsporing en vervolging van groot belang dat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk in werking kan treden.'

11 maart 2015 stelde een rechter in Den Haag vast dat de huidige bewaarplicht voor telecombedrijven en internetproviders waarbij metadata tot een jaar lang moet worden bewaard, inbreuk maakt op het Europese mensenrechtenverdrag. In het vonnis erkende de rechtbank dat het opheffen van de bewaarplicht nadelige gevolgen kan hebben voor het opsporen en veroordelen van misdadigers, maar dat rechtvaardigt niet het feit dat inbreuk op de privacy blijft voortbestaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5242361). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.