Managed hosting door True

Google wil één sterke Europese organisatie

 

Zoekmachinegigant Google smelt zijn twee divisies Noord-/West-Europa en Zuid-/Oost-Europa samen tot één organisatie. Op deze manier wil het bedrijf de krachten bundelen en zich beter kunnen verweren tegen de groeiende kritiek en vraagstukken rond regelgeving en privacy waarmee Amerikaanse bedrijven en Google in het bijzonder in Europa te maken hebben. Daarnaast verwacht het concern zich zo beter te kunnen wapenen op de Europese markt tegen concurrenten als Facebook en Twitter. Dit meldt The Financial Times.

Volgens de Britse zakenkrant voelt Google als uithangbord van Silicon Valley vaak grote druk om te reageren op de kritiek vanuit Europese landen op de Amerikaanse overheid en Amerikaanse bedrijven. Denk aan zaken als cybercrime en e-spionage, de zeer gunstige fiscale regelingen in een aantal landen in Europa en de Amerikaanse Patriot Act die Amerikaanse bedrijven kan verplichten ook Europese data te overhandigen.

Google werd bijvoorbeeld overvallen door de discussies in een aantal landen over het 'recht om te vergeten' op internet, waarop het bedrijf ineens zijn beleid moest aanpassen. Door meer als één organisatie op te treden in Europa wil Google sneller kunnen reageren op dit soort vraagstukken, aldus de zakenkrant.

Scepsis

Ook de commerciële dominantie op de ict-markt is velen in Europa een doorn in het oog. Volgens The Financial Times maakt Google zich grote zorgen over de heropening van een antitrust-zaak tegen de zoekmachinegigant door de Europese Commissie. Zo'n zaak kan jaren duren en eventueel tot een opsplitsing leiden.

Door nu één Europese organisatie in te richten hoopt Google eventuele scepsis in Europa sneller te kunnen wegnemen. Matt Brittin, die Google’s divisie voor Noord- en West-Europa leidde, wordt de nieuwe baas in Europa. Alle landendirecteuren rapporteren rechtstreeks aan hem. Brittin opereert vanuit een kantoor in Londen; het hoofdkantoor van Google blijft wel in Dublin staan.

Daarnaast speelt bij de reorganisatie mee dat Google veel concurrentie ondervindt van partijen als Facebook en Twitter. Door kortere lijnen tussen de Europese directie en het lokale management wil Google effectiever kunnen reageren op lokale, competitieve ontwikkelingen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5235269). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.