Managed hosting door True

Ministers genomineerd voor Big Brother Award

 

Lodewijk Asscher (minister van Sociale Zaken), Ivo Opstelten (minister van Veiligheid en Justitie) en de Belastingdienst, zijn genomineerd voor een Big Brother Award. Die 'publieksprijs' wordt voor de tiende keer op rij uitgereikt aan een persoon of partij die de privacy van burgers zou schenden. Het is een initiatief van privacy-belangenorganisatie Bits of Freedom. In de honderden nominaties werden bovengenoemde namen het meest genoemd.

Lodewijk Asscher, die zelf ooit jurylid van de Big Brother Awards was, dankt zijn nominatie aan de inzet van SyRI: dat systeem koppelt gegevens van burgers uit verschillende systemen (onder meer gegevens over pensioenen, schulden, uitkeringen, vergunningen, zorgverzekeringen) aan elkaar en analyseert die data op fraude. Privacy-activisten vinden dat burgers daardoor bij voorbaat verdacht worden van crimineel gedrag.

De Belastingdienst is opnieuw genomineerd. Critici vinden dat de fiscus te veel informatie van Nederlandse burgers vastlegt en bewaart en dat daardoor de persoonlijke levens van belastingbetalers steeds meer in detail in kaart wordt gebracht.

Minister Opstelten die de 'prijs' in 2011 en 2013 won, maakt voor de derde keer kans op een Big Brother Award. Hij is volgens Bits of Freedom genomineerd 'wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.'

Bits of Freedom benadrukt dat de Nederlandse overheid dit jaar opvallend goed vertegenwoordigd is onder de genomineerden. Hans de Zwart, directeur van de belangenorganisatie: 'De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten.'

Expertprijs

Naast de publieksprijs wordt er ook een expertprijs uitgereikt. Hiervoor wordt een tiental privacy-experts gevraagd om kandidaten aan te dragen die wat minder media-aandacht hebben gekregen en daardoor wellicht minder bekend zijn bij het grote publiek. Op basis van die nominaties kiest Bits of Freedom de drie genomineerden en de winnaar van de expertprijs.

De tiende editie van de Big Brother Awards vindt plaats op 16 december 2014 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Tijdens de jubileumeditie zal naast de awarduitreiking terug worden geblikt op ruim tien jaar Big Brother Awards en hoe het privacydebat in die periode is veranderd. De belangrijkste spreker is Aral Balkan, een Engelse voorvechter van het gebruik van onafhankelijke en privacyvriendelijke software. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5203992). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.