Managed hosting door True

Hackers hekelen 'criminalisering' door OM

 

Hacking

Een groep Nederlandse hackers is boos op het Openbaar Ministerie. De hackers vinden dat het OM hun bezigheden onterecht in verband brengt met het werk van criminelen. Dat staat in een openbare brief die is ondertekend door 22 bestuursleden (waaronder voorzitters) van regionale hackersgroepen.

'Het valt ons op dat het OM onze bezigheid stelselmatig zonder voorbehoud, en geheel ten onrechte, uitlegt als criminele handeling. Wij, als beoefenaars van een beroep en hobby, worden door het OM afgeschilderd als criminelen', aldus de hackers in de brief. Eén van de misverstanden die volgens hen stelselmatig door het OM wordt verspreid is de definitie van hacken. Het OM omschrijft het begrip 'hacken' in verschillende teksten als 'zonder toestemming inbreken in computers'.

De groep reageert: 'Hacken is níét het zonder toestemming inbreken in computers. Hacken is op creatieve wijze meer doen met techniek dan de makers zelf hadden bedacht, het opzoeken van de grenzen van het mogelijke en het verkennen van de ethische en maatschappelijke consequenties van de ontdekte mogelijkheden.'

Volgens de hackers kan dat inhouden dat beveiligingen worden getest en doorbroken en is dat op zich niet strafbaar, gebeurt het vaak met toestemming en betreft hacken veel meer dan alleen beveiliging. De hackers halen zelfs het wetboek aan. Daarin zou staan: 'Het zogenaamde hacken, het inbreken in een computer, wordt strafbaar gesteld' (Artikel 138a in het Wetboek van Strafrecht). Volgens de hackers is dat misleidend en aanstootgevend. 'De hackergemeenschap krijgt op deze manier steeds negatieve aandacht, terwijl wij ons in de regel bezighouden met constructieve, positieve onderwerpen.' Lang niet alle hackers houden zich actief bezig met het onderzoeken van informatiebeveiliging. Zij die dit wel doen, vervullen daarmee echter vaak een uiterst belangrijke maatschappelijke rol.

NCSC

De hackers zijn verbaasd dat het OM het hacken op verschillende manieren definieert. 'Vorig jaar hebben wij in samenwerking met het Openbaar Ministerie en het NCSC een themadag georganiseerd, bij de hackerspace van Den Haag. Dat wij, hackers, geen criminelen zijn en dat hacken in de regel niet strafbaar is, zou bij het OM toch wel bekend moeten zijn.'

De hackers verzoeken het OM om teksten, waarin hackers worden weggezet als criminelen, of hacken wordt omschreven als een criminele handeling, zo snel mogelijk aan te passen. 'We leggen graag aan iedereen uit wat hacken wel en niet is, maar liever niet vanuit het beklaagdenbankje.' De hackers zijn bijvoorbeeld bang dat ze door verkeerd gebruik van het begrip door het OM in rechtszaken een grotere kans hebben op strafvervolging.

InfoSecurity

Ook geïnteresseerd in alles rondom hacking? Kom dan op 29 en 30 oktober 2014 gratis naar de InfoSecurity in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie en inschrijven (vanaf 1 september 2014) ga ja naar http://www.infosecurity.nl.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5155089). © Jaarbeurs IT Media.

7,7


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.