Managed hosting door True

Overheid stopt ontwikkeling DigiD-kaart

 

De Nederlandse overheid staakt de ontwikkeling van de DigiD-kaart. De oorspronkelijke deadline voor landelijke invoering (2015) is niet haalbaar, want wet- en regelgeving kan niet op tijd worden aangepast. Bovendien zouden de kosten voor de kaart hoger uitkomen dan het oorspronkelijk geraamde bedrag van 250 miljoen euro. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie gaat nu onderzoeken of huidige identiteitskaarten kunnen worden uitgebreid met authenticatie.

Het ministerie wil met sterke authenticatie een veilig eNIK (Elektronische Nederlandse Identiteitskaart, red.) realiseren. De bedoeling was om dit door middel van de nieuwe DigiD-kaart te doen. Het idee zou zijn om authenticatietechnologie als app toe te voegen aan de chip op de huidige identiteitskaart en het toekomstige rijbewijs.

Potentiële leveranciers van de DigiD-kaart laakten eerder de handelswijze van de overheid en meenden zelfs dat er in het geheim aan de DigiD-kaart werd gewerkt. Het ministerie zou namelijk al gekozen hebben voor de te gebruiken technologie op de kaart. Dat deze technologie open en vrij te gebruiken was op hun producten, deerden de leveranciers niet. Zij wilden zelf de technologie kunnen kiezen in een eventuele aanbesteding.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het ministerie inderdaad een andere richting zoekt dan die van een nieuwe DigiD-kaart. ‘Het gebruik van deze kaart stond ook nog niet vast.’ Ze benadrukt dat de overheid nog onderzoekt of en hoe de huidige identificatiemiddelen kunnen worden uitgebreid naar eNIK.

Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk en wenselijk is om één of meer bestaande wettelijke identiteitsdocumenten, bijvoorbeeld de Nederlandse identiteitskaart en het rijbewijs, geschikt te maken als publiek eID-middel. Het publieke eID-middel is te gebruiken voor authenticatie op een hoog betrouwbaarheidsniveau door burgers voor BSN-gerelateerde diensten, bijvoorbeeld het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. De minister heeft niet bekend gemaakt hoeveel geld er aan de ontwikkeling van de DigiD-kaart is besteed.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5117683). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.