Managed hosting door True

Cybercrime schaadt Nederland voor 8,8 miljard

 

Hack

De Nederlandse economie loopt jaarlijks 8,8 miljard schade op door de gevolgen van cybercrime. Dat becijfert het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies (CSIS). Zij onderzochten in opdracht van beveiliger McAfee de economische schade van beveiligingsincidenten. Vooral de schade door het verlies van intellectueel eigendom, financiële fraude en marktmanipulatie door gestolen bedrijfsgegevens tikt aan.

'Er doen veel verschillende getallen de ronde over de economische schade door cybercriminaliteit. We vonden het tijd om een gerenommeerd bureau te laten onderzoeken hoe groot die schade is', vertelt Wim van Campen, vp Noord en Oost- Europa bij McAfee. Hij benadrukt dat het bedrag van 8,8 miljard niet het bedrag is dat criminelen buitmaken, maar een ruwe schatting is van economische schade door cybercriminaliteit.

Het rapport, getiteld Net Losses - Estimating the Global Cost of Cybercrime, concludeert dat de totale wereldwijde schade ongeveer 327 miljard euro bedraagt. Voor West-Europa komt het schadebedrag op bijna 53 miljard euro, waarbij potentieel zo’n 150.000 banen verloren gaan.

Nauwelijks goede cijfers

Vooral op het gebied van intellectueel eigendom zijn de gevolgen van cybercriminaliteit groot, zo blijkt. Landen waar de economie voor een groot deel wordt gedragen door bedrijven die afhankelijk zijn van het ontwikkelen en beschermen van intellectueel eigendom, hebben te maken met aanzienlijke verliezen in de handel, banen en inkomen. In sommige van deze landen loopt de schade op tot een relatief hoog percentage van het bruto binnenlands product (bbp). Voor Nederland is dat volgens het rapport zelfs 1,5 procent van het bbp, een van de hoogste percentages van alle landen in het onderzoek. Volgens de auteurs van dit rapport kan de hoge relatieve ‘score’ van ons land ten opzichte van andere landen echter deels te wijten zijn aan het feit dat in veel andere landen nauwelijks goede cijfers over cybercriminaliteit voorhanden zijn.

Van Campen ziet vooral de incidenten onder retailers groeien doordat cybercriminelen op zoek gaan naar bijvoorbeeld creditcardgegevens bij webwinkels. Ook de olie- en gasindustrie blijft een belangrijk doelwit voor cybercriminelen, vertelt hij. 'Door informatie te stelen over bijvoorbeeld nieuwe boorvelden kunnen ze concurrenten voor zijn bij de gunningen van projecten, doordat ze precies weten waar ze op moeten biedn.' Het stelen van intellectueel eigendom gaat vooral in de papieren lopen in de farmaceutische industrie, vertelt hij.

Samenwerken

Van Campen: 'Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren zeer sterk toegenomen en daarmee ook de economische schade voor ons land. Maar we kunnen daar iets aan doen. Onder andere door de internationale samenwerking op dit gebied te intensiveren en door te zorgen voor een betere samenwerking tussen de publieke en de private sector.'

Hij ziet dat er steeds meer werk wordt gemaakt van het systematisch verzamelen en registreren van data over cybercriminaliteit. 'Aan de hand van deze informatie ontstaat beter inzicht in de risico’s en kunnen betere beslissingen genomen worden over het te volgen beleid. De middelen waarmee financiële informatie en intellectueel eigendom beschermd kunnen worden, zijn voorhanden. En als we die middelen goed inzetten, ontstaan er nieuwe kansen voor economische groei en zal de werkgelegenheid toenemen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5108294). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.