Managed hosting door True

Aantal malafide Android-apps fors gestegen

 

Malwareschrijvers storten zich volop op Android. Het aantal malwareprogramma’s op dat platform steeg in de tweede helft van 2013 met 30 procent ten opzichte van de eerste helft van dat jaar. Over heel 2013 werden bijna 1,2 miljoen nieuwe malware-apps ontdekt. Een toename van 460 procent ten opzichte van heel 2012. Dat schrijft beveiliger G Data in zijn Mobile Malware Report.

Daarin staat dat acht van de tien malware-apps kunnen worden aangemerkt als Trojaans paard en ingezet worden voor datadiefstal. Een andere populaire tactiek is het gebruik van pup's (potentially unwanted programs). Deze programma’s vallen niet onder de definitie van malware, maar ze kunnen wel worden gebruikt om advertenties te tonen en om gebruikers te bespioneren', bovendien zijn ze vaak moeilijk te verwijderen, licht de leverancier toe.

Eddy Willems, security evangelist bij G Data: 'We hebben een nieuw record aan nieuwe malwareprogramma’s gezien in 2013. We zien dat de meeste malware probeert om persoonlijke gegevens van smartphones en tablets te stelen. Deze gegevens kunnen in ondergrondse markten met een flinke winst worden verkocht.'

Willems: 'De tactiek die tot vorig jaar immens populair was: smartphones infecteren en deze naar dure servicenummers laten sms’en zonder medeweten, maar wel op kosten van de eigenaar van de telefoon, wordt steeds minder lonend. Apparaten waar Android 4.2 en hoger op staat, zijn niet meer vatbaar voor deze tactiek.'

Bitcoins

In 2013 werden volgens marktonderzoeker Gartner 877 miljoen Android smartphones en tablets verkocht. Daarmee is het platform een populair doelwit voor digitale aanvallen.

Voor 2014 voorspelt de beveiligingsleverancier een toename van cross-platform aanvallen en een jacht op Bitcoins.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5004474). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.