Managed hosting door True

iBestuur Congres 2014

CIP, SIG en UWV verbeteren softwarerecept

 

iBestuur Congres 2014

V.l.n.r. Marcel Koers, Ad Reuijl, Dion Kotteman en Rob van der Veer. [foto: Clickshots]

Op het iBestuur Congres 2014 is de methode ‘Grip op secure sofware development’ gepresenteerd door Marcel Koers van UWV en Rob van der Veer van de Software Improvement Group (SIG). Zij stonden aan de wieg van deze methode die beschrijft hoe een opdrachtgever grip krijgt op het (laten) ontwikkelen van goed beveiligde software. Ad Reuijl, directeur van het Centrum Informatiebeveiliging en Privacy (CIP), heeft de methode aangeboden aan de nieuwe Rijks-cio Dion Kotteman.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer 75 procent van de security-incidenten wordt veroorzaakt door softwarefouten. Opdrachtgevers vinden het vaak moeilijk om goede afspraken te maken met leveranciers over beveiliging in software. Ze weten niet welke eisen er moeten worden gesteld, hoe je die op maat maakt en hoe je daarover de dialoog moet aangaan met de leverancier. Daarnaast weten ze vaak niet hoe de kwaliteit van software moet worden getoetst, hoe er met risico’s die overblijven moet worden omgegaan en wat ze moeten doen bij nieuwe bedreigingen. ‘Het is goed om aan het begin van het ontwikkeltraject een normenkader te hebben waarin security goed geborgd is’, meent de nieuwe Rijks-cio Dion Kotteman.

Grip op secure sofware development

Sinds medio 2012 is het CIP actief als samenwerkingsplatform voor security binnen de overheid. Een flink aantal overheidorganisaties delen en ontwikkelen kennis op het gebied van informatiebeveiliging en privacybescherming. Een aantal markpartijen is aangesloten als kennispartner. Binnen de CIP-samenwerking is een aanpak ontwikkeld om de genoemde problemen het hoofd te bieden, met als resultaat de methode ‘Grip op secure sofware development’.

Deze methode beschrijft hoe een opdrachtgever grip krijgt op het (laten) ontwikkelen van goed beveiligde software. De drie pijlers daarbij zijn standaard beveiligingseisen, contactmomenten en het inrichten van de juiste processen. Deze processen zijn onder meer het bijhouden van risico’s, standaard beveiligingseisen en het laten groeien van de organisatie naar hogere volwassenheidsniveaus. Voor de definitie van de normen is een nieuwe, fundamentele beschrijvingswijze gehanteerd, met zeggingskracht voor zowel managers als securityspecialisten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4976316). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.