Managed hosting door True

Android-gebruiker is zich onbewust van malware

 

Aanval

Meer dan de helft van alle Android-gebruikers gebruikt geen beveiligingssoftware. Dit terwijl Android inmiddels is uitgegroeid tot het populairste mobiele platform. Met als gevolg dat ook cybercriminelen zich vol enthousiasme op dit platform storten om malware die persoonlijke gegevens steelt te verspreiden. Gebruikers lijken hiervan niet op de hoogte. Dit blijkt uit een enquête uitgevoerd door B2B International in samenwerking met Kaspersky Lab.

In totaal 40 procent van alle smartphonegebruikers en 42 procent van alle tabletgebruikers die aan de enquête deelnamen zegt een beveiligingsoplossing op hun mobiele apparaat te hebben geïnstalleerd. Andere respondenten achten de beveiligingsfuncties die in het besturingssysteem zijn geïntegreerd voldoende of denken veilig te kunnen blijven door te vertrouwen op hun instinct.

Kaspersky Security Network

Wat mobiele platforms betreft is en blijft Android het populairste doelwit van cybercriminelen. Volgens de clouddienst Kaspersky Security Network, die gegevens verzamelt over ernstige internetbedreigingen, is 99 procent van alle malware voor mobiele apparaten specifiek gericht op Android. En de gevaren worden alleen maar groter. In heel 2012 detecteerden de specialisten van Kaspersky Lab 35.000 vormen van kwaadaardige code. Daar gaan we in 2013 ruim overheen: alleen al in de eerste helft van het jaar bedroeg dit aantal ruim 47.000.

De twee belangrijkste redenen voor de grote belangstelling van cybercriminelen zijn de populariteit en functionaliteit van het Android-platform. Malware kan bijvoorbeeld worden ingezet om de smartphone een sms te laten sturen naar dure betaalnummers. Op die manier kunnen cybercriminelen de bankrekening van de gebruiker plunderen. Ook is het mogelijk om door middel van kwaadaardige programma’s een smartphone te transformeren tot een spionagetoestel dat cybercriminelen interessante informatie verschaft over de eigenaar, waaronder wachtwoorden voor sociale netwerken en accounts voor internetbankieren en online betalingsdiensten. Dit maakt de communicatie-, entertainment- en ict-mogelijkheden van Android-toestellen bij cybercriminelen net zo populair als bij gebruikers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4936464). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.