Managed hosting door True

Prinsjesdag 2013

Defensie richt versneld cyberdivisie DCC op

 

Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt versneld opgericht. Dit blijkt uit de Miljoenennota. Het ministerie van Defensie doet dit door recente problemen op dit gebied. Het DCC moet het militaire vermogen ontwikkelen om actief cyberoperaties uit te voeren. Eind 2015 moet het DCC volledig operationeel zijn.

In voorbereiding op de komst van het DCC komt begin volgend jaar het Defensie Cyber Expertise Centrum (DCEC) tot stand. Minister Hennis-Plasschaert (Defensie) wijst er op dat de taak van de krijgsmacht zich niet meer beperkt tot ‘ter land, ter zee en in de lucht’. Naast de ruimte is het digitale domein inmiddels het vijfde gebied voor militair optreden.

Nederland moet niet alleen zijn digitale weerbaarheid versterken maar zelf ook cyberoperaties kunnen uitvoeren. Die laatste taak is offensief. Ook het inlichtingenwerk in het digitale domein moet beter. De MIVD werft daartoe momenteel personeel. Bovendien wordt de samenwerking met de AIVD hechter. Een gezamenlijke eenheid voor ‘signals intelligence’ is in de maak.

Het Defensiebreed Computer Emergency Response Team (DefCERT) is sinds kort volledig operationeel. Taak is de defensienetwerken te bewaken. Het DefCERT versterkt de samenwerking met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4875450). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.