Managed hosting door True

Bedrijf lijdt onder financieringstekort security

 

Risico-inschatting

60 procent van de it-beslissers meent dat er onvoldoende tijd of geld beschikbaar is voor de ontwikkeling van een it-beveiligingsbeleid. Amper de helft van de bedrijven denkt te beschikken over goed georganiseerde, systematische processen om dreigingen tegen te gaan. Deze bevindingen zijn afkomstig uit het recente Global Corporate IT Security Risks 2013-onderzoek dat B2B International in opdracht van Kaspersky Lab in april 2013 uitvoerde onder vertegenwoordigers van het bedrijfsleven over de hele wereld.

De situatie is vooral slecht in de educatieve sector, waar slechts 28 procent van de organisaties ervan overtuigd is dat zij voldoende investeren in het it-beveiligingsbeleid. Nog veel bedenkelijker is dat wereldwijd slechts 34 procent van de ondervraagde overheids- en defensieorganisaties beweert over voldoende tijd en middelen te beschikken voor de ontwikkeling ervan. Tweederde van de organisaties loopt dus constant het risico op verlies van vertrouwelijke overheidsinformatie.

Mobiel beveiligingsbeleid

Dit terwijl een enkele maatregel, zoals het implementeren van een it-beveiligingsbeleid voor mobiele apparaten, de risico’s die smartphones en tablets voor een zakelijke it-omgeving opleveren aanzienlijk kunnen verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat een dergelijk beleid in bijna de helft van de gevallen ontbreekt. Indien er wel een mobiel beveiligingsbeleid is geïmplementeerd, zijn de middelen nog steeds onvoldoende: circa de helft van de ondervraagden klaagt dat de budgetstijgingen onvoldoende waren, terwijl 16 procent klaagt dat geen extra geld beschikbaar is gesteld.

Volgens het onderzoek had ten minste 91 procent van de bedrijven te maken met een extern it-beveiligingsincident en rapporteerde 85 procent gedurende de afgelopen twaalf maanden interne incidenten. Dergelijke incidenten kunnen reële financiële en reputatieschade veroorzaken. 

'Het overkomt anderen'

Toch zijn veel organisaties zich niet bewust van deze risico’s. Volgens het onderzoek beschouwt een kwart van de bedrijven beveiligingsproblemen nog altijd als zaken die ‘anderen overkomen’, hoewel deze zelfingenomen houding sinds vorig jaar wel aan het afnemen is. Een ander probleem is dat 28 procent van de bedrijven ten onrechte denkt dat de kosten om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit hoger liggen dan de potentiële verliezen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4805544). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.