Managed hosting door True

Anonymous start hacking-actie #OpPetrol

Nederland laakt gerichte cyberaanvallen

 

Anonymous

Hackers worden steeds actiever in Nederland. De afgelopen maanden hadden zij het gemunt op onder andere de grote Nederlandse banken. Uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau Inzicht, in opdracht van Trend Micro, blijkt dat de meerderheid (83 procent) van de Nederlandse organisaties weinig tot geen gevaar ziet in dergelijke gerichte cyberaanvallen. Trend Micro heeft ook afwijkende kwaadaardige activiteiten gedetecteerd op het netwerk die er op wijzen dat Anonymous is gestart met gerichte aanvallen op de olie-industrie onder de codenaam #OpPetrol.

Waar virussen in het verleden slechts vervelend waren, zijn de digitale bedreigingen vandaag de dag uitgegroeid tot doelgerichte zoekacties naar waardevolle informatie. In het kader van deze ontwikkeling, vroeg marktonderzoeksbureau Inzicht meer dan vijfhonderd bedrijven in Nederland en België in hoeverre zij gerichte cyberaanvallen als gevaar zien voor hun eigen bedrijf.

Uit dit onderzoek blijkt dat 83 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven het gevaar van dergelijke aanvallen onderschat. Meer dan de helft denkt weinig risico te lopen en schat het gevaar laag (46 procent) tot zeer laag (25 procent) in. Ruim 12 procent denkt zelfs helemaal geen gevaar te lopen. Slechts een kleine groep Nederlandse organisaties ziet gerichte cyberaanvallen als gevaarlijk (14 procent) tot zeer gevaarlijk (3 procent) voor de organisatie.

Anonymous

Groeperingen als Anonymous worden door het merendeel van de ondervraagde Nederlandse organisaties niet als gevaarlijk gezien. Meer dan de helft schat het gevaar van dergelijke groeperingen als laag (52 procent) tot zeer laag (24 procent) in. 13 procent van de Nederlandse organisaties ziet deze bedreigingen als ongevaarlijk.

De #OpPetrol actie van Anonymous is een reactie op het feit dat olie wereldwijd wordt verhandeld volgens de dollar en niet volgens de valuta en het land van herkomst. Volgens Anonymous zijn vandaag reeds zo’n duizend websites, 35.000 e-mails en meer dan honderdduizend Facebook-profielen geïnfecteerd in het kader van de hackingactie #OpPetrol. Daarnaast signaleren onderzoekers van Trend Micro gecompromitteerde botnets die het gemunt hebben op de beoogde slachtoffers, waarschijnlijk als onderdeel van een verspreide denial-of-service (DDoS)-aanval.

Verontrustend

‘Eén van de kenmerken van cyberaanvallen is dat deze lang onopgemerkt blijven en dus voor het slachtoffer onzichtbaar zijn’, zegt Tonny Roelofs, country manager Nederland van Trend Micro. ‘Langzaam maar zeker verzamelt de hacker op die manier de informatie die nodig is om zijn doel te bereiken. Het is dan ook verontrustend dat acht op de tien ondervraagde Nederlandse bedrijven hier weinig tot geen gevaar in ziet. Om inzicht te krijgen in de mogelijke bedreigingen voor jouw organisatie, moet je alert zijn. Blijkbaar denken we dat gerichte aanvallen geen bedreiging vormen voor Nederlandse bedrijven. Zoals je in acties van groepen als Anonymous kan zien, is het essentieel om je als organisatie aan te passen aan het veranderende securitylandschap en een nieuwe aanpak te kiezen wat betreft beveiliging.’

De grootschalige cyberaanval (genaamd Operation Petrol of #OpPetrol) werd op 11 mei 2013 al aangekondigd via deze video:

Anonymous - #OpPetrol

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4755866). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.