Managed hosting door True

Team High Tech Crime werft dertig rechercheurs

 

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie werft dertig nieuwe rechercheurs. Hiervoor is een speciale challenge opgezet, waarmee de beste kandidaten worden geselecteerd. Het gaat vooral om ontwikkelaars, digitaal rechercheurs, met een ict-gerichte hbo- of wo-opleiding, en tactisch rechercheurs.

Het Team High Tech Crime wordt in 2013 opnieuw fors uitgebreid. Na de uitbreiding met zestig medewerkers in 2012, volgen nog eens dertig digitale speurders. Omdat digitaal recherchewerk een unieke combinatie van motivatie en skills vereist, is het Team High Tech Crime een specialistische wervingscampagne gestart. Onderdeel hiervan is de lancering van een nieuwe Cybercrime Challenge, op 5 maart 2013  in het Paard van Troje (sic!) in Den Haag. Vanaf dat moment kunnen aspirant-rechercheurs enkele weken hun krachten meten.

Cybercrime Challenge 0x7DD – Operation High Tech Crime is een online multi-level assessment waarbij kandidaten op steeds zwaardere niveaus worden getoetst op hun vaardigheden en competenties. Zo blijkt of iemand geschikt kan zijn voor een baan bij het Team High Tech Crime. In de online challenge moeten deelnemers met minimale aanwijzingen doordringen tot het hart van een bende digitale afpersers om zodoende het meesterbrein te identificeren. De opdrachten van de challenge komen uit de praktijk en zijn in nauwe samenwerking met tactisch en digitaal rechercheurs van het Team High Tech Crime ontwikkeld door Tweakers en Certified Secure.

Waar vorig jaar in de challenge de focus lag op het toetsen van de digitale expertise van de kandidaten, is de opzet van de challenge dit jaar verbreed. Het is nu ook  mogelijk om recherchevaardigheden te toetsen. ‘We zoeken naast digitaal rechercheurs, ook talentvolle tactisch rechercheurs’, aldus teamleider Pim Takkenberg van het Team High Tech Crime. ‘We hebben daarom ook enkele vaardigheden die we belangrijk vinden bij de werving van tactisch rechercheurs in het begin van de challenge verwerkt. Op deze manier kan iedereen met enige basiskennis starten met de challenge. Vanaf level 3 wordt de digitale expertise van de deelnemers op de proef gesteld.’

Doortastende aanpak

Cybercrime Challenge 0x7DD – Operation High Tech Crime is nog uitdagender dan vorig jaar. Zeker aan het einde van de challenge zit een aantal lastige vraagstukken. ‘Ik ben benieuwd hoeveel mensen het hoogste level van de challenge bereiken.’ Een hoge score is niet per se vereist voor de sollicitatieprocedure, benadrukt Takkenberg. ‘We kijken bij iedere sollicitant vooral naar de aanpak van de challenge. Zo hebben we vorig jaar een adviseur aangenomen die opviel door een intelligente, originele en doortastende aanpak, die overigens wel fout was.’

Deelnemers aan de challenge worden gaandeweg getest op onder andere kennis en vaardigheden, internet en sociale media, analytisch, logisch en creatief denkvermogen, gestructureerd werken, technische kennis en vaardigheden over ondermeer encryptie, PCAP, netwerken, authenticatie, C-programma’s en IRC. De eerste vijftien deelnemers die succesvol de challenge doorlopen, worden uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding bij het Team High Tech Crime. Onder de winnaars wordt een laptop verloot.

Apart domein

Na het grote aantal deelnemers aan de challenge van vorig jaar op Tweakers, is besloten om de Cybercrime Challenge beschikbaar te maken via het domein https://www.cybercrimechallenge.nl.

‘Hoewel we gewend zijn om grote aantallen bezoekers te verwerken binnen een korte periode, hebben we toch het zekere voor het onzekere genomen door de challenge te hosten op een apart domein’, zegt hoofdredacteur Wilbert de Vries van Tweakers. ‘We zagen vorig jaar al dat de deelnemers, doorgaans ict'ers of in ieder geval mensen met een bovengemiddelde interesse in technologie, flink wat kennis en vaardigheden hadden en dat zal dit jaar zeker niet minder zijn. Uit het oogpunt van veiligheid en stabiliteit hebben we daarom besloten de challenge dit jaar aan te bieden via de beveiligde infrastructuur van Certified Secure.’

Directeur Joost Pol van Certified Secure: ‘Onze ervaring leert dat online challenges een goede manier zijn om vaardigheden en motivatie van deelnemers te toetsen. Door de hands-on opzet kunnen mensen op een leuke manier ervaren hoe security in de praktijk werkt. Dit jaar is de challenge nog uitdagender geworden.’
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4684680). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.