Managed hosting door True

Feitenonderzoek OM naar Diginotar doodgebloed

 

Stekker

Er loopt geen feitenonderzoek meer bij het Openbaar Ministerie naar aanleiding van de digitale inbraak bij Diginotar. Het OM stelde zo'n onderzoek vorig jaar september in om te bepalen of Diginotar aansprakelijk kon worden gesteld voor nalatigheid. Volgens een woordvoerder heeft het onderzoek niets opgeleverd en zijn er geen verdachten opgespoord en aangehouden. Het wachten is nu nog op een rapport van Vasco, de moedermaatschappij van het failliet verklaarde Diginotar.

Het OM startte een feitenonderzoek naar aanleiding van een rapport van Fox-IT waaruit bleek dat de netwerkinrichting en de beveiligingsprocedures van Diginotar niet toereikend waren om een succesvolle hack tegen te houden. Het rapport was vernietigend over de situatie van het Beverwijkse authenticatiebedrijf: verouderde software, gebrek aan redundantie, makkelijk te achterhalen wachtwoorden en het ontbreken van voldoende anti-virussoftware.

Volgens een zegsman van het OM is het feitenonderzoek ergens begin dit jaar min of meer doodgebloed. Meer achtergrondinformatie kan hij niet geven omdat het strafrechtdossier niet openbaar is. Daardoor blijft het onduidelijk of het feitenonderzoek wel grondig is uitgevoerd. Topman Jan Valcke van Vasco, de moedermaatschappij van het failliet gegane Diginotar, verklaarde eerder in een Computable-interview bijvoorbeeld dat het bedrijf nooit iets van het OM heeft gehoord.

Rapporten

Diginotar kwam in de zomer van 2011 in moeilijkheden nadat er digitale beveiligingscertificaten waren gehackt. Nadat de toenmalige minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het vertrouwen in de onderneming opzegde, was het einde verhaal. Het bedrijf werd op 20 september 2011 failliet verklaard.  De Diginotar-hack heeft een stroom van publicaties opgeleverd. Recent kwam er nog het eindrapport 'Black Tulip' vrij van Fox-IT over de digitale inbraak bij Diginotar en het frauduleus aanmaken van valse certificaten.

Het wachten is nu nog op de bevindingen van een onderzoek dat Vasco in september 2011 heeft laten instellen naar de gang van zaken rondom Diginotar. Het bedrijf was niet onder de indruk van de bevindingen uit het onderzoek van Fox-IT en nam Hoffmann Bedrijfsrecherche uit Almere in de arm. Die moet Vasco inzicht geven in waar het fout ging met de begin 2011 overgenomen, toenmalige dochtermaatschappij. Het eindrapport zal ook moeten uitwijzen of Vasco de grootaandeelhouders van Diginotar nog om schadeloosstelling gaat vragen. 

Het rapport zou in september 2012 uitkomen, maar is uitgesteld. Een woordvoerder van Vasco laat weten dat het om de laatste loodjes gaat, maar hij kon niet aangeven of het rapport nog voor het einde van 2012 verschijnt of toch in 2013. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4591478). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.