Managed hosting door True

Nederland en VS teken cybercrime-verdrag

 

Om belangrijke onderdelen van de infrastructuur te beschermen gaan Nederland en de Verenigde Staten samen cybercrime aanpakken. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft hiervoor een verdrag getekend. In het verdrag zijn geen regels met betrekking tot privacy opgenomen.

De gezamenlijke aanpak van cybercrime is er vooral op gericht om kritieke onderdelen in de infrastructuur te beschermen. Te denken valt dan aan waterzuiveringsinstallaties, het energienet, kerncentrales, banken of vliegvelden. De samenwerking is vooral bedoeld om te voorkomen dat hackers een aanval kunnen uitvoeren.

Nederland en de Verenigde Staten gaan de samenwerking aan omdat hacks vaak landsgrenzen overschrijden. In het verdrag kunnen cybercriminelen internationaal worden aangepakt. Hoe de rolverdeling tussen beide landen precies is verdeeld en wat wel en niet geoorloofd is in de opsporingswijzen, is vooralsnog onbekend.

Nationale Cyber Security Strategie

Op nationaal niveau kondigde Nederland een jaar geleden ook al de ‘Nationale Cyber Security Strategie' aan. Met deze strategie zet het kabinet de komende jaren in ‘op een integrale aanpak voor de veiligheid van een open en vrije digitale samenleving'. De aanpak moet van Nederland een topland maken op het gebied van cybersecurity.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4417777). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.