Managed hosting door True

Overheid komt met strategie tegen cybercrime

 

De overheid heeft zijn 'Nationale Cyber Security Strategie' bekendgemaakt. Met deze strategie zet het kabinet de komende jaren in 'op een integrale aanpak voor de veiligheid van een open en vrije digitale samenleving'. De aanpak moet van Nederland een topland maken op het gebied van cybersecurity.

De nieuwe strategie voor de aanpak van cybercriminaliteit komt van de ministeries van Veiligheid en Justitie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Defensie en Binnenlandse Zaken. In de Nationale Cyber Security Strategie wordt samengewerkt door publieke en private partijen. Doel is inzicht te krijgen in online dreigingen. De strategie moet leiden tot een grotere weerbaarheid van de vitale infrastructuur tegen ict-dreigingen en cyberaanvallen.


Extra capaciteit
De overheid gaat responscapaciteit versterken ‘om effectiever te kunnen opereren in het digitale domein'. Hierbij krijgt Defensie meer opsporingsbevoegdheden. Daarnaast wordt de keten van opsporing en vervolging versterkt. Ook hier wordt extra capaciteit vrijgemaakt om cybercriminaliteit te vinden en aan te pakken. De beschikbare publieke, private en wetenschappelijke budgetten worden op elkaar afgestemd.

‘Deze strategie is het begin', zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. ‘We gaan snel stappen zetten, maar er zal ook nog uitwerking plaats moeten vinden op een aantal onderdelen.' Speciale aandacht is hierbij is er voor de ‘Digitale agenda' van de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de beleidsvisie van Defensie.

Onontbeerlijk
‘Ict is van fundamenteel belang voor onze samenleving en economie en een katalysator voor verdere, duurzame economische groei', vervolgt Opstelten. ‘Tegelijkertijd leidt de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en complexiteit van ict tot nieuwe dreigingen waartegen betrokken (inter)nationale organisaties intensief zullen moeten samenwerken en krachtiger moeten optreden. Door het grote belang van ict voor de samenleving wordt het effect van misbruik van die voorzieningen steeds omvangrijker. Een innovatieve, integrale aanpak is onontbeerlijk: een aanpak die beleidsterreinen, organisaties en scheidslijnen tussen publiek en privaat overstijgt.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3792241). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.