Managed hosting door True

Pentagon past beveiliging defensie-netwerken aan

 

Naar aanleiding van de onthullingen op klokkenluidersite WikiLeaks zegt het Pentagon de beveiliging op de eigen netwerken te zullen opdrijven, aldus het Belgische Data News.

WikiLeaks publiceerde, via de grote internationale kranten El Pais, Le Monde, der Spiegel, de Guardian en de New York Times, 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke documenten. De publicatie was aangekondigd en de VS heeft er alles aan gedaan om deze te beletten.

"Als een van de documenten die u beweert te willen publiceren, zonder toestemming verkregen is via regeringsverantwoordelijken, of via wie dan ook dan is dat in strijd met de Amerikaanse wetgeving. U houdt geen rekening met de ernstige gevolgen van een eventuele publicatie", meldde Harold Koh, juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de oprichter van de site, Julian Assange, en aan zijn advocaat. "De schending van de wet blijft bestaan zo lang WikiLeaks de documenten in bezit heeft."

WikiLeaks was zondagavond 28 november niet toevallig ook het doelwit van een cyberaanval. De site meldde echter dat gedeelten van de documenten al waren doorgespeeld aan de kranten.

Maatregelen
Op de website van het Amerikaanse departement of Defense meldt het Pentagon nu dat het de veiligheidsmaatregelen op de eigen netwerken zal aanscherpen. Het geeft ook een verklaring voor het gemak waarmee de vele lekken zijn kunnen ontstaan.

De diefstal van het materiaal is volgens het Pentagon terug te brengen tot de periode voor en na de terroristische aanvallen op 11 september 2001. Toen stelde een commissie dat de defensieagentschappen niet voldoende informatie uitwisselden. Die informatie-uitwisseling had 9/11 kunnen helpen voorkomen. Daarom werd werk gemaakt van een grotere openheid.

Die grotere interne openheid is, aldus de mededeling van het Pentagon, de verklaring waarom het gemakkelijker was voor mensen die binnen dat proces zitten om informatie te stelen. In augustus - toen waren er al heel wat belangrijke documenten gelekt - bestelde de Amerikaanse minister van Defensie Robert M. Gates een review over de informatie-uitwisseling.

Daaruit zijn een aantal maatregelen voortgekomen. Zo zou het bij bepaalde systemen onmogelijk gemaakt worden om informatie weg te schrijven op verwisselbare media. Ook zijn er strengere regels en beperkingen opgelegd bij het overdragen van informatie van beveiligde naar onbeveiligde systemen. Verder heeft Defensie monitoringtechnologie geïmplementeerd die onder meer ook door creditcardbedrijven wordt gebruikt bij het controleren van het betalingsverkeer.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3679953). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.