Managed hosting door True

EC wil Europees cybercrime centrum in 2013

 

Europese aanbesteding Europa vlaggen

In 2013 moet er een Europees centrum voor de bestrijding van cybercrime opgericht zijn. Dat staat in de veiligheids-plannen van eurocommissaris Cecillia Malmström. In die plannen roept de Europese Commissie de EU-lidstaten op om samen de strijd aan te gaan tegen internetcriminaliteit. De commissie benadrukt dat de aanpak van internetcriminaliteit nu vaak lokaal is georganiseerd, terwijl de daders zich niets van die landsgrenzen aantrekken.

Malmström stelt dat voor die gezamenlijke aanpak, de oprichting van een Europees cybercenter noodzakelijk is. De eurocommissaris: 'Traditiegetrouw is de beveiliging per land georganiseerd maar we moeten van die silo's af. We moeten de criminelen gezamenlijk aanpakken.' Daardoor pleit ze voor het bundelen van kennis, inlichtingen en aanpak van cybercriminaliteit in een centrum.

De oproep voor het inrichten van een Europees centrum voor de aanpak van cybercriminaliteit staat in een lijst van 41 maatregelen om criminaliteit in EU-lidstaten aan te pakken.

Voorspellende analyses
Andere punten in het veiligheids-plan waarbij ict een rol speelt zijn: de oprichting van een Computer Emergency Response Team in 2012 en het analyseren van financiële gegevens. Dat staat voor 2011 op de agenda. Daarnaast wil Europa in de besluitvorming over de aanpak van criminaliteit meer gebruik gaan maken van voorspellende analyses. In de besluitvorming kunnen dan ook toekomstscenario's worden meegenomen.

In 2011 volgt een haalbaarheidsstudie naar het plan voor de oprichting van een Europees cybercrime-centrum.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3667028). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.