Managed hosting door True

Trojans veroorzaakten Spaanse vliegtuigramp

 

Een virus in een computersysteem van de vliegtuigmaatschappij Spanair blijkt de oorzaak van een vliegtuigramp waarbij in 2008 154 passagiers verongelukten op de luchthaven van Madrid. Het systeem merkte te laat op dat één vliegtuigonderdeel in korte tijd driemaal defect raakte en gaf daarvoor geen waarschuwing af. De computers bleken geïnfecteerd met Trojaanse paarden, waardoor onbevoegden onopgemerkt op het systeem konden inbreken en software installeren.

Normaal gesproken waarschuwt het systeem als hetzelfde vliegtuigonderdeel te vaak defecten vertoont. Een toestel krijgt dan het dringende advies om niet op te stijgen.

Onderzoek naar de ramp heeft aangetoond dat onderhoudsmonteuren kort voor vertrek van het toestel voor de derde maal een oververhitte pakking hadden gevonden. Zij konden dit echter niet via het computersysteem melden. Dat was namelijk overgenomen door de Trojaanse paarden, bleek later op de dag.

Startbaan
Door de trojans kon het systeem de bemanning van het vliegtuig niet op tijd waarschuwen en de piloot niet adviseren om de start af te breken, met rampzalige gevolgen. Het bewuste vliegtuig verongelukte op 19 augustus 2008 voordat het de startbaan goed en wel had verlaten. 154 van de 172 inzittenden verloren daarbij het leven.

Pas later werd de derde defectmelding in het systeem geregistreerd, blijkt uit gerechtelijk onderzoek. Onderhoudsmonteurs hebben verklaard dat het ruim een etmaal had geduurd voordat het systeem de defecten meldde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3478171). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.