Managed hosting door True

Eerste sms-Trojaan voor Android

 

De groeiende populariteit van Android-gesteunde mobiele telefoons heeft nu ook geleid tot een eerste sms-Trojaan, aldus Kaspersky Lab.

De Russische security-expert Kaspersky Lab zegt de eerste sms-Trojaan voor Android gesteunde smartphones te hebben ontdekt, aangeduid als Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a.

Concreet wordt de gebruiker gevraagd een mediaplayer te installeren, maar daarbij wordt onder meer de service voor het versturen van sms'jes naar dure betaalnummers geïnstalleerd. Vervolgens wordt in de achtergrond naar die nummers ge-sms-t, waarna de gebruiker de rekening krijgt gepresenteerd voor het bedrag dat de misdadigers hebben opgestreken.

Dergelijke aanvallen zijn typisch voor smartphones. Kaspersky Lab wijst erop dat dergelijke aanvallen vaak de hulp van de gebruiker nodig hebben, door het geven van een akkoord om bepaalde diensten te starten. Bij het installeren van een stuk software moet de gebruiker dan ook steeds goed controleren welke diensten - in het bijzonder diensten die duur in het gebruik zijn - worden goedgekeurd.

Het versturen van sms'jes door een mediaplayer zou bij een gebruiker dan een belletje moeten doen rinkelen, stelt Denis Maslennikov, de analist die de Trojaan op de Securelist blog aankondigde. Hij waarschuwt er tevens voor dat door de snel groeiende populariteit van Android-systemen de hoeveelheid malware voor dit platform snel zal toenemen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3463141). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.