Managed hosting door True

Beveiliging Windows slecht benut

 

Windows biedt ontwikkelaars standaard een aantal technieken om software veiliger te maken. Maar veel populaire toepassingen gebruiken deze hulpmiddelen niet.

Het gaat om Data Execution Prevention (DEP), dat beschikbaar is sinds Windows XP SP2, en Address Space Layout Randomization (ASLR), beschikbaar sinds Windows Vista.

Ondanks dat beiden de kans op een inbreuk sterk kunnen verminderen, worden ze nauwelijks toegepast door populaire software. Dat blijkt uit een paper van beveiligingsbedrijf Secunia.

Onder meer Java, Quicktime, VLC, OpenOffice.org, Picasa, Foxit Reader, Winamp en RealPlayer gebruiken zowel DEP als ASLR niet. Browsers zoals Firefox, Opera en Safari gebruiken enkel DEP. Alleen Chrome past beide systemen toe op zowel Vista, XP als Windows 7. Flash kan geen DEP gebruiken, maar past wel ASLR toe.

ASLR verplaatst de geheugenpunten, wat het voor een hacker moeilijker maakt om het werkgeheugen te misbruiken. DEP zorgt ervoor dat zelfs wanneer de kwetsbare plaats in het geheugen wordt gevonden, er geen code wordt uitgevoerd.

Beveiliger Secunia merkt op dat Microsofts eigen applicaties de twee technieken gebruiken. Daardoor wordt het voor hackers logischer om de pijlen te richten op externe software

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3423684). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.