Managed hosting door True

Test: Op afstand werken zonder ergernis

 

Gebruik maken van datacenters en op afstand werken leidt vaak tot ergernis vanwege de traagheid van internet. Daar bestaan oplossingen voor zoals de hier geteste BlueCoat ProxySG & Proxy Client appliance.

Blue Coat werd opgericht in 1996. Het specialiseert zich in het optimaliseren en versnellen van trage netwerkverbindingen, met name die via het internet. Zo zijn er natuurlijk meer spelers op de markt. Interessant is echter dat Blue Coat beveiligingsmaatregelen integreert in deze optimalisatieoplossingen. Zo combineert het een webapplicatieprestatieverbeteraar met een webfilter. Overigens is dat geen verplichting: je kunt altijd de gewenste functionaliteit kiezen.


Appliance
De prestatieverbeteraars van Blue Coat komen in de vorm van appliances. ProxySG (Proxy Security Gateway) is een familie van appliances die zowel applicaties versnellen als beveiligingstaken uitvoeren. Dat laatste is niet heel uitgebreid. Blue Coat veronderstelt terecht dat bedrijven al allerlei beveiligingsoplossingen hebben geïnstalleerd. Het beperkt zich dus tot webfiltering voor ongewenste websites en het blokkeren van pogingen tot phishing en malwareinfecties. Die beveiligingsmaatregelen zijn in de appliance gecombineerd met een versnellingsfunctie voor internettoegang. Het heeft in elk geval het voordeel dat je maar een appliance nodig hebt waar er vroeger drie of vier vereist waren. Vooral voor kleinere bedrijven is dit toch wel interessant.

De ProxySG appliances delen allemaal dezelfde firmware, alleen de hardware verschilt naargelang de gewenste prestaties. De appliances werkt onder SGOS, een eigen objectgebaseerd besturingssysteem van Blue Coat. Dat zorgt voor een flexibele reglementtoepassing voor inhoud, gebruikers, applicaties en protocollen.

De ProxySG appliance beschermt interne en externe gebruikers tegen parasieten, phishing en andere aanvallen. Verder versnelt het de internettoegang met behulp van compressie, bytecaching en objectcaching. Dat bespaart ook nog eens op de bandbreedte en kan dus eventueel een bijkomende besparing opleveren, afhankelijk van het type internetaansluiting. Applicaties die ProxySG versnelt zijn: Windows filesharing, FTP, e-mail, web-, SSL- en 'rich media'-applicaties.
Clients

Blue Coat ProxySG webinterface - configuratie, Proxy Client, webfilter

Op de desktoppc's en notebooks installeer je de gratis Blue Coat Proxy Client. Die uitrol kan gebeuren met de standaard softwaredistributiegereedschappen die je ter beschikking hebt. Eenmaal geïnstalleerd, zal de Client zichzelf up-to-date houden. De Proxy Client past de reglementen toe inzake beveiliging en versnelling die je in de ProxySG appliance instelde.

Het beheer van zowel deze appliance als de Proxy Client gebeurt met de ProxySG Management Console. Je kunt gebruikers een proxyserver in hun webbrowser laten instellen die dan wijst naar de ProxySG appliance. Dat is evenwel niet nodig als je de ProxySG appliance als een transparante filter in je netwerk installeerde. Bij lokale gebruikers is het netwerk natuurlijk perfect en zal de Proxy Client nauwelijks acceleratietaken uitvoeren. De beveiligingsmaatregelen zijn dan natuurlijk wel van toepassing. De Proxy Client is vooral interessant voor medewerkers op afstand of voor lokale gebruikers die voornamelijk met een datacenter moeten werken waarin een ProxySG appliance staat. Dan treedt zowel de acceleratie als de beveiliging in werking. Daardoor kan zo'n op afstand werkende gebruiker toch een ervaring krijgen alsof hij in het hoofdkantoor zelf aan het werk is. Blue Coat beweert zelfs dat toegang tot en downloads van bestanden tot 35 keer sneller kunnen werken met de Client dan zonder.

De Proxy Client kan niet door de gebruiker zelf beheerd worden, tenzij die gebruiker natuurlijk beheerrechten zou hebben. De gebruiker kan wel statusinformatie opvragen en een grafiekje bekijken van de besparing inzake netwerkverkeer die hij bereikt via de acceleratie van Blue Coat.
Webbeheer
Je beheert zowel de ProxySG appiance als de Proxy Clients met behulp van een webinterface in de appliance. Als je regels verandert, kunnen de Proxy Clients zichzelf bijwerken met een instelbaar interval. Clients kunnen de Proxy Client downloaden via een speciale URL vanaf de appliance.

Het webbeheer bestaat uit een vrij eenvoudig vormgegeven webpagina met drie tabbladen: Statistieken, Configuratie en Onderhoud. Elk gekozen tabblad toont links een menu van aanklikbare rubrieken en rechts daarvan een groot detailpaneel dat opgebouwd wordt met behulp van Java. Blue Coat werkt momenteel aan een nieuwe versie van deze webinterface: die zal er heel wat moderner uitzien en met Ajax in plaats van met Java werken. Dat zal deze webinterface ook behoorlijk wat sneller maken, zeker vanaf Windows pc's. Het is immers een publiek geheim dat de Java-client van Sun voor Windows een van de traagste op deze planeet is!

Het tabblad Statistieken toont allerlei grafieken over het netwerkverkeer met een overzicht van de besparingen die bereikt werden via acceleratie, over protocolprestaties en over het systeem, lopende sessies en de gezondheid van het hele systeem. Onder Configuratie tref je alle mogelijke instellingen aan. Deze omvatten naast de te verwachten algemene en netwerkinstellingen specifieke configuraties voor ADN's (Application Delivery Networks of te versnellen netwerken voor applicatie-uitvoering), diensten, de Proxy Client, SSL, proxy-instellingen, bandbreedtebeheer, inhoudsfilters, authenticatie, externe diensten (zoals Websense), forwarding (systemen die inhoud doorsluizen), systeemgezondheidscontroles, logboeken voor netwerktoegang en reglementbeheer.


Versnelling
Naast de beveiligingsmaatregelen is de netwerkacceleratie natuurlijk een van de meest belangrijke kenmerken van deze BlueCoat oplossing. BlueCoat voorziet byte caching, object caching, protocoloptimalisatie en compressie. Byte caching verwijdert redundatie en cachet repeterende patronen in datastromen. Object caching zorgt voor een locale cache van de bestanden die het vaakst worden gebruikt. Het werkt een beetje zoals een browsercache, maar dan voor algemene bestanden. Protocoloptimalisatie elimineert de vertragingen in tcp/ip-verbindingen door systeemresponses te cachen of zelfs voor te schieten, zodat een client veel minder moet zitten wachten op die antwoorden. Dat verhoogt de werksnelheid aanzienlijk bij zogenaamde 'lossy' netwerken zoals het internet. Voor de data die dan effectief over de WAN-verbinding gestuurd moet worden, kunnen we ook nog compressie toepassen. Het spreekt vanzelf dat dit alleen kan voor goed comprimeerbare data: bij reeds gecomprimeerde plaatjes, video- en audiofragmenten of ZIP- en andere archieven bereik je hiermee uiteraard geen winst.


Prestaties

Blue Coat ProxySG webinterface - statistieken, verkeersmix

We gebruikten een WAN-simulator om een 512 kbit/s verbinding met een vertraging van 50 ms in beide richtingen te bekomen. Dat is ons inziens een realistische gemiddelde WAN-verbinding tussen een bedrijf en een afstandswerker. Zonder applicatieversnelling blijken fileshares en ook bedrijfswebsites niet bepaald van de snelste. Dat is niet echt prettig werken. Maar met de applicatieversnelling krijgen we een indruk die echt niet veel verschilt van lokaal werken. En dan is onze werkervaring heel wat prettiger.

Het ingebouwde webfilter is typisch Amerikaans en beschouwt de wapenpromotende NRA-website (National Rifle Association) bijgevolg niet als een wapengerelateerde of militair getinte website, maar als een politieke of activistensite. Daar zijn wij het absoluut niet mee eens. Wij vinden dat de NRA ook geblokkeerd moet als we vragen om alles met wapens te blokkeren. Ook minder fraai is dat de wel geblokkeerde sites toch opvraagbaar blijken via de cache van Google. Die vergetelheid zien we ook (te) vaak bij andere internetbeveiligingsoplossingen. Het is nochtans niet zo moeilijk om ook dat te blokkeren.
 

Conclusie
De ProxySG appliance met Proxy Client bewijst goede diensten als applicatieversneller om een medewerker op afstand met het bedrijfsnetwerk via VPN te laten werken alsof hij op kantoor zit. Dat er een webfilter aanwezig is, is mooi meegenomen (al moet daarvoor wel bijbetaald worden). Dat die omzeild kan worden via de cache van Google is wat minder. Hij past ook typisch Amerikaanse blokkeringsredeneringen toe waar Europeanen wat meer moeite mee hebben.


Productinfo
Product: ProxySG appliance met Proxy Client
Producent: Blue Coat Benelux, Utrecht; www.bluecoat.com
Leverancier: Westcon Security, http://www.westconsecurity.nl/
Adviesprijs (excl. BTW): SG510-10: $14.000. Proxyclient zit er gratis bij. Remote URL filtering optie: 100-249 gebruikers $23.50 per gebruiker + $3.29 jaarlijkse supportbijdrage.
Systeemvereisten: Proxy Client vereist Windows; webfilter werkt ook voor andere platformen.


De kern
* Blue Coat produceert applicatieversnellende producten voor gebruik over trage netwerkverbindingen.
* ProxySG en Proxy Client maakt vanop afstand werken bijna even snel als lokaal werken.

Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2941658). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.