Managed hosting door True

Test: Bescherm je pc's online

 

Antimalwareoplossingen worden steeds vaker aangeboden als gehoste dienst. Vooral mkb-ondernemers zijn daarin geïnteresseerd, want dan hoeven ze zich geen zorgen te maken over het beheer. Eerder testten we een gehoste antimalware-oplossing van Trend Micro. We bekijken nu een concurrerende oplossing van F-Secure.

Een moderne antimalwaresuite met alles erop en eraan verbruikt heel wat geheugenruimte en processortijd. Dat vertraagt een pc behoorlijk. Een oplossing met centraal beheer is vaak ook nog te duur voor het mkb. Een modern en erg interessant alternatief is een gehoste beveiligingsdienst. Op pc's draait er alleen nog een compacte agent. De gebruikersinterface is volledig buitenshuis op het web terug te vinden.

Functioneel kom je dan niks te kort, maar het gebruik van systeembronnen is aanzienlijk kleiner. Voor de antimalwareproducent is een gehoste oplossing ook interessant. Het is immers een vaste bron van inkomsten en bemoeilijkt bovendien illegaal gebruik; kopietjes zijn niet te gebruiken.

F-Secure biedt met Protection Service for Business (PSB) een volledig gehoste beveiligingsdienst. Er is een standaard en een geavanceerde dienst. Deze laatste is eigenlijk bedoeld voor wederverkopers. De standaardversie is bedoeld voor eindgebruikers.

Abonnement

F-Secure PSB biedt een helder overzicht.Het enige wat je nodig hebt, is een abonnement op de PSB-dienst. Die geeft toegang tot het webportaal voor het beheer. Van daaruit kun je alles regelen. De eerste stap is natuurlijk het downloaden van de software voor je werkstations en servers. Die software kun je eventueel aanvullen met een tool om het naar andere pc's in het netwerk te uploaden.

Zodra de software op de werkstations en servers draait, verschijnen de computers in het beheerportaal en kun je ze dus beheren. De agent heeft zelf ook nog een gebruikersinterface waarmee de gebruiker zelf scans kan uitvoeren en instellingen kiezen. Als beheerder kun je dat echter allemaal uitschakelen.

Volledig via webportaal

F-Secure PSB is centraal te bedienen via een webportaal.Het beheer gebeurt voor alle beveiligde systemen volledig via het webportaal. Qua interface is dat eenvoudig gehouden. F-Secure kiest voor een tabbladinterface met slechts vier tabs: Home, Computers, Reports en Security Profiles (beveiligingsprofielen). Bij de 'PSB Advanced'-uitvoering komen daar nog twee tabs bij: Service Partner en Company (bedrijf).

Met de beveiligingsprofielen kun je specifieke reglementen opstellen voor bepaalde profielen. Standaard zijn er bijvoorbeeld profielen voor een 'open' en 'gesloten' notebook, voor een 'open' en 'gesloten' werkstation, voor kantoor-pc's en servers, en nog veel meer.

Voor elk profiel kun je zeer specifiek bepalen wat gebruikers wel en niet mogen, en wat de machines wel en niet mogen. Het standaardprofiel voor een werkstation is trouwens 'kantoor open' (kantooromgeving met vaste locatie; gebruikers mogen instellingen veranderen). Met de ingebouwde profiel-editor - die Java vereist - kun je zelf profielen aanmaken en wijzigen. De standaardprofielen zijn niet te wijzigen, maar je kunt wel zo'n profiel als basis gebruiken voor een nieuwe. Dat nieuwe profiel kun je dan aanpassen aan je wensen.

Net geen topprestatie

Naast details is ook een duidelijk totaalbeeld beschikbaar.Bij onze laatste grote massatest van antimalwareoplossingen voor grote bedrijven haalde de antimalwaremotor van F-Secure een antivirusscore van 89% en een antiparasietscore van 99%. Daarmee heb je meteen de allerbeste bescherming die je in huis kunt halen.

Onlangs voerden we een vergelijkende test uit van gehoste securitydiensten voor e-mail en daar zat die van F-Secure ook tussen. Onze prestatiemeting toonde minder dan één (in feite 0,42) ongewenst bericht per mailbox en per dag. Daarnaast waren er twee valse positieven die gered moesten worden. Da's een erg goede score, maar met de twee valse positieven net geen topprestatie.

Conclusie
F-Secure PSB is een goed uitgewerkt geheel. Het webportaal stelt middelgrote en kleine bedrijven in staat op een eenvoudige manier (en vanaf eender welke locatie) de beveiliging van pc's en servers te regelen. De pc's die je beveiligt hoeven niet eens in hetzelfde netwerk te staan. PSB presteert beter dan de eerder geteste oplossing van Trend Micro en is bovendien iets goedkoper.


Productinfo
Product: Protection Service for Business - Standard

Producent: F-Secure, Finland; www.f-secure.com

Leverancier: Abo IT, Nunspeet; tel. +31 341 260 809; www.abo-it.nl

Adviesprijs (excl. BTW): 44 euro/jaar (1-24 gebruikers)

Systeemvereisten: Windows 2000 of hoger voor client/server software; voor het beheerplaform is er een browser met JavaScript- en cookie-ondersteuning nodig (IE6+ en Firefox 2+) en Java Runtime 1.6+ voor de profieleditor


De Kern
F-Secure PSB geeft je een volledig gecentraliseerd beheerportaal dat bereikbaar is vanaf eender welke locatie en dat eender welke pc, notebook of server beschermt.
Het systeem implementeert een totaalbescherming, ook tegen spam en applicatiehacks.

Johan Zwiekhorst, DataTestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2701557). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.