Managed hosting door True

Test: Trend Micro Worry-Free Business Security

 

Softwarediensten worden steeds vaker online aangeboden. De nieuwste trend is een volledig of gedeeltelijk gehoste antimalwareoplossing. Trend Micro heeft met Worry-Free een gemengde antimalwareoplossing voor het mkb.

Goede antimalwaresoftware is essentieel, zeker als je met Windows werkt. Voor Linux en Mac OS X is dat niet essentieel - of in mindere mate. Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt echter ook mee, dat de meeste antimalwaresuites met een totaalbeveiliging behoorlijk wat geheugenruimte in beslag nemen. Bovendien is er vaak geen centraal beheer mogelijk. Dat bestaat wel bij producten die bedoeld zijn voor grote bedrijven. De licenties daarvan zijn echter te duur voor het mkb.

Een interessant alternatief is beveiliging die geheel of gedeeltelijk als een online dienst wordt aangeboden. Gehoste security dus. De software kan dan kleiner zijn omdat er minder op de pc's zelf hoeft te draaien. Trend Micro Worry-Free Business Security bestaat gedeeltelijk nog uit lokaal te draaien software, maar kan desgewenst ook gehoste diensten gebruiken voor de spam- en webfiltering. Daarnaast valt het hosted-deel ook de eigen website(s) te controleren op kwetsbaarheden.

Zonder zorgen

Gehoste security heeft lokaal alleen een lichte agent nodig, niet een zware beveiligingssuite.'Worry free' ('zonder zorgen') zijn we op internet nooit, maar goed werkende antimalwareoplossingen stellen ons toch al heel wat geruster. Worry-Free Business Security is er in een standaard en een geavanceerde variant. De standaardvariant beschermt pc's en fileservers, maar doet niet aan spam- of webfiltering.

De geavanceerde versie kan dat wel en kan ook nog Microsoft Exchange-servers en Small Business Servers beschermen. Daarbij hoort ook de InterScan Messaging Hosted Security, die al je mails eerst ontvangt, filtert en dan de legitieme aflevert op je mailserver. Daardoor bereikt de bulk van alle ongewenste mails nooit je mailserver en belast dat dus ook niet je internetverbinding.

De tweede gehoste dienst, ook alleen voor de geavanceerde variant, heet SecureSite. Die onderzoekt je website op gezette tijden op kwetsbaarheden. Als zo'n kwetsbaarheid gevonden wordt, geeft de dienst advies over wat je moet doen om die te verhelpen. Een derde gehoste dienst biedt je bescherming tijdens het surfen. De ProtectLink Gateway controleert elke URL waar je naartoe surft en blokkeert die desnoods.

IE voor beheer

Beheer van de gehoste security van Trend Micro kan alleen met Internet Explorer.Om Trend Micro Worry-Free Business Security te kunnen draaien, moet je ten minste één Windows-server hebben die dient als beveiligingscentrale voor je netwerk. Deze beveiligingsserver bevat de webinterface voor het beheer, installeert beveiligingsagenten op de client-pc's, verzamelt alle mogelijk informatie over de beveiliging en vastgestelde bedreigingen in een database en houdt statistieken bij.

Op de client-pc's draait geen zware security suite, maar alleen een agentmodule die de beveiligingsaspecten controleert en uitvoert. Die neemt bij gebrek aan een gebruikersinterface heel wat minder systeembronnen in beslag dan een standaard beveiligingssuite. De agent communiceert met de Security Server en wordt van daaruit ook beheerd en gestuurd.

Het webbeheer werkt helaas uitsluitend met Microsoft Internet Explorer (IE). Er is een kwetsbaarhedenscanner aan boord en dat vonden we een leuke toevoeging. Die toont een rapport van kwetsbaarheden met links naar de te downloaden fixes van Microsoft voor die kwetsbaarheden. Hier hadden we wel graag een optie gezien om alle fixes in één keer te downloaden en te installeren. Nu moet je dat handmatig doen.

Prestaties

Worry-Free geeft ook een overzicht van Windows-gaten, met links naar de Microsoft-fixes daarvoor.In onze meest recente massatest van antimalwareoplossingen voor grote bedrijven deed de antimalwaremotor van Trend Micro het goed. Het haalde een antivirusscore van tachtig procent en een antiparasietscore van zesentachtig procent. Dat is niet de allerbeste bescherming, maar wel een goede.

Onlangs hebben we een vergelijkende test uitgevoerd van gehoste mail security-diensten en daar zat die van Trend Micro ook tussen. Die leverde vrij weinig spam op met slechts 0,86 spamberichten per dag en per gebruiker. Er waren echter ook vrij veel valse positieven die gered moesten worden uit de quarantaine (bijna drie per dag). Dat vonden we geen al te best resultaat.

Conclusie
Met Worry-Free Business Security Suite brengt Trend Micro een centraal beheerd netwerkbeveiligingssysteem voor middelgrote en kleine bedrijven. De geavanceerde editie biedt gehoste mail security én web security plus een gehoste websitecontroleur. Het systeem is gebruiksvriendelijk, presteert vrij goed en is zeker niet te duur.


Productinfo
Product: Worry-Free Business Security 5.0

Producent: Trend Micro, USA; www.trendmicro.com

Leveranciers: zie het partnerdeel van de Trend Micro-website.

Adviesprijs (excl. BTW): vanaf 54,65 euro (standaard, vanaf 5 gebruikers) of vanaf 68,31 euro (advanced, vanaf 5 gebruikers)

Systeemvereisten: Windows 2000+ server plus Windows 2000+ clients (voor andere besturingssystemen is geen antimalware nodig)


De Kern
Worry-Free van Trend Micro geeft je een centraal beheerportaal met compacte clientsoftware.
Standaard biedt het bescherming voor pc's en fileservers. Voor spam- en webfiltering is er een 'advanced'-editie beschikbaar.

Johan Zwiekhorst, Datatestlab

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2686234). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.