Managed hosting door True

Qlik visualiseert spoordata van ProRail

Lynxx betrokken als implementatiepartner

 

Leverancier van software voor business intelligence en analytics Qlik gaat voor spoorwegbeheerder ProRail het spoorwegnet van Nederland inzichtelijk maken. Enerzijds wordt dit inzicht gebruikt om intern sneller slimmere beslissingen te nemen met betrekking tot bezetting, bijsturing en onderhoud. Anderzijds om extern transparant te communiceren over prestaties naar de reiziger en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Qlik partner Lynxx verzorgde de volledige implementatie.

‘Het wordt steeds drukker op het spoor. Inzicht in de status van reizigers- en goederenvervoer, maar ook in infrastructuur en veiligheid, is onmisbaar om het spoorgebruik zo efficiënt mogelijk in te richten. Zo wil de reiziger geïnformeerd worden over de prestaties van specifieke trajecten. Hiervoor is het online platform van ProRail een belangrijk middel. Zo is voor iedereen duidelijk welke prestaties ProRail levert, waar ontwikkelingen zijn en waar en wanneer bepaalde werkzaamheden uitgevoerd worden. Ook wordt middels data-analyses inzichtelijk gemaakt wat de onderliggende oorzaken en patronen zijn van storingen. Deze informatie helpt ProRail bij het afhandelen van commerciële onderhandelingen met goederenvervoerders, omdat het eenvoudiger aantoonbaar is of de gestelde normen gehaald zijn. Tevens helpt dit inzicht om aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu te rapporteren over de afgestemde prestaties’, aldus Qlik.

Onlangs heeft ProRail ook Qlik GeoAnalytics aangeschaft. In de volgende fase van het project gaat de spoorwegnetbeheerder aan de slag met locatiegebaseerde analyses en visualisaties. 

Gefragmenteerde data

Een grote uitdaging voor ProRail was het centraliseren van alle gefragmenteerde data. Zo bevond onderhoudsdata zich bijvoorbeeld in een ander formaat en op een andere locatie dan data over de personeelsbezetting. Door het gebrek aan eenduidigheid was er op managementniveau soms onduidelijkheid over de waarde van gepresenteerde getallen. Met Qlik zijn de verschillende databronnen in korte termijn geïntegreerd, waardoor alle data voor het management nu op één plek visueel inzichtelijk is.

Hans van Leeuwen, cfo bij ProRail: ‘De mogelijkheden die Qlik biedt sluiten aan bij datgene wat we bij ProRail belangrijk vinden: transparantie. We zullen altijd te maken hebben met onvoorziene problemen op het spoor, maar met Qlik hebben we een manier gevonden om hier zo efficiënt mogelijk op te anticiperen binnen alle lagen van onze organisatie. Iedereen is nu in staat om sneller slimmere beslissingen te nemen, terwijl niet iedereen een data-analist is.’

Sandor Nieuwenhuijs, technisch directeur presales bij Qlik: ‘ProRail is een mooi voorbeeld van een organisatie waar Qlik volledig is geïntegreerd en ingezet wordt op een manier zoals het bedoeld is: iedereen in staat stellen om gefundeerde beslissingen te nemen.’

Bij het in 1993 opgerichte Qlik werken inmiddels ruim tweeduizend mensen, verdeeld over kantoren in 24 landen. Qlik, werkend via een netwerk van zeventienhonderd partners, claimt 36.000 klanten te bedienen in zo’n honderd landen. Het hoofdkwartier van Qlik staat in Radnor, Pennsylvania.

Computable Awards 2017

Qlik is genomineerd voor de Computable Awards 2017 in de categorieën 'Partnerproject van het Jaar' en 'ICT-leverancier van het Jaar voor het MKB'

Op 31 oktober maakt Computable de winnaars bekend tijdens een spectaculaire awardsshow. Stemmen kan tot en met zondag 8 oktober.

Channel Awards 2017

De Qlik Sense van Qlik is genomineerd voor de Channel Awards 2017 in de categorie 'Best Channel Product of the Year'. 

Op 6 december maakt Channelweb de winnaars bekend tijdens een awardshow. Stemmen kan tot en met zondag 12 november. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6199246). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.