Managed hosting door True

Utrechtse iban-naam-checker in EU uitgerold

 

Betalen

Binnenkort gebruiken burgers in de gehele Europese Unie de zogeheten Iban-Naam Check om te controleren of een online-overschrijving naar het juiste bankrekeningnummer plaatsvindt. De tool, ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf Surepay, wordt Europawijd uitgerold nu de EU-lidstaten en het Europees Parlement daarover een akkoord sloten.

Hoewel alle grote Nederlandse banken de controle op bankrekeningnummer en tenaamstelling al sinds 2017 inzetten, verkeert de check in veel andere lidstaten nog in de beginfase. Betere controle is noodzakelijk. Foutieve invoer van de lange iban-reeks van letters en cijfers ertoe kan leiden dat je geld overmaakt naar een onbekende. Daarnaast kunnen criminelen zich voordoen als een bekende, terwijl ze een frauduleus iban-nummer gebruiken.

Europarlementariër Toine Manders (CDA/EVP) maakt zich al enkele jaren hard voor Europese invoering van de iban-naam-controle. Op X meldt hij trots dat zijn voorstel voor EU-wijde invoering van de check deze week steun van het parlement kreeg. Ook besprak hij het met Eurocommissaris Mairead McGuinness (Financiële Diensten). Volgens Manders zijn vooral ouderen en jongeren de dupe van het ontbreken van zo'n controlemogelijkheid.

Surepay is opgericht in 2016 en levert sinds 2017 de Iban-Naam Check aan alle grote Nederlandse banken. Tot voor kort kon je daarmee alleen Nederlandse, Franse en Italiaanse rekeningnummers controleren, maar dat is inmiddels uitgebreid. Het bedrijf biedt zijn diensten ook aan aan andere grote organisaties. Naast de iban-controle heeft Surepay een controletool voor btw-nummers, kvk-nummers en de leeftijd van bankrekeningnummers. Sinds 2020 leveren de Utrechters vergelijkbare toepassingen aan banken in het Verenigd Koninkrijk.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7574216). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.