Managed hosting door True

Weinig aangiftebereidheid bij cybercrime

 

De meerderheid (59 procent) van medewerkers die te maken krijgt met cybercrime doet hier geen melding of aangifte van. Doen ze dit wel, dan is de ict-afdeling van het bedrijf de plek waar ze zich het vaakst melden (34 procent). Dit blijkt uit het cybersecurity-onderzoek 'Alert Online 2023' dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Redenen om geen aangifte of melding te doen zijn de geringe schade (door 41 procent genoemd), de moeite die het kost (17 procent) en het idee dat het weinig zin heeft (13 procent). Verder valt op dat een op de vijf kleine bedrijven geen enkele actie onderneemt om veilig online te zijn. De onderkant van het mkb blijft wat dat betreft ver achter bij de rest van het bedrijfsleven.

Tweefactorauthenticatie is de meest genomen maatregel om het risico op frauduleuze inlogpogingen te verkleinen. Phishing is de meest voorkomende vorm van internetfraude in de werksituatie. Een op de vijf medewerkers ontving in de afgelopen twaalf maanden op het werk een phishingmail. Onder het personeel dat verantwoordelijk is voor de ict, is dit zelfs de helft.

De ict-verantwoordelijken maken zich vooral zorgen om het gevaar van een datalek. Een kwart is daar (erg) ongerust over. Inmiddels blokkeert een derde van de grote bedrijven bij medewerkers de toegang tot bepaalde sociale media om de digitale veiligheid te vergroten.

Overheidsdienaren

Ambtenaren dichten zichzelf een grote kennis van security toe. Vier op de vijf ambtenaren beoordelen de eigen kennis over online-veiligheid als redelijk (36 procent) tot (zeer) goed (43 procent). Dat is meer dan Nederlanders gemiddeld (71procent). Een kwart van de overheidsdienaren maakt zich weleens zorgen om de digitale veiligheid op het werk. In opmars bij de overheid is het inloggen in twee stappen. Twee derde van de ambtenaren is verplicht dit te doen. In 2022 gold dit voor iets meer dan de helft. 

Het ministerie laat jaarlijks onderzoek doen naar het cyberbewustzijn in Nederland. I&O Research peilde dit onder bijna 1.100 Nederlanders en meer dan duizend ict-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7561659). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.