Managed hosting door True

Historische anti-trustzaak kost Intel 376 miljoen euro

 

Core-processor processor chip silicium

Intel komt weg met een (lagere) boete van 376 miljoen euro uit een langslepende juridische strijd met de Europese Commissie. In 2009 had Brussel de Amerikaanse chipfabrikant een straf van 1,06 miljard euro opgelegd wegens onwettige verkooppraktijken ten nadele van de toenmalige kleinere rivaal AMD.

De anti-trustautoriteiten veroordeelden Intels strategie om met kortingen en verkoopbeperkingen zijn dominante positie op de wereldmarkt voor x86-microprocessors te handhaven. AMD ondervond daar schade van. Intel vocht dat besluit aan en niet zonder succes. 
Vorig jaar leek de eens zo machtige chipfabrikant zelfs dicht bij de overwinning te zijn. Het Hof van Justitie van de Europese Unie haalde een streep door de eerder opgelegde boete omdat juridische fouten waren gemaakt. Niet duidelijk was welk deel van de boete de illegale kortingen betrof en welk deel de verkoopbeperkingen waarmee Intel AMD probeerde uit te schakelen. Wel vond het gerecht dat Intel misbruik had gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor processors. 
Inmiddels hebben de anti-trustautoriteiten hun eerdere fouten voor een deel kunnen herstellen. Dat levert Intel een boete op, zij het lager dan eerder vastgesteld.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7559146). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.