De ontwikkelingen op het gebied van generatieve artificial Intelligence (ai) gaan zo snel dat het demissionaire kabinet overweegt een ‘rapid response team’ in te zetten ter ondervanging hiervan. Daarbij valt de nadruk op kansen om te innoveren en experimenteren alsmede op het waarborgen van mensenrechten.
Zo’n interventieteam kan voorkomen dat Nederland overspoeld raakt door ChatGPT en andere ai-tools waarmee razendsnel allerlei content valt te maken. Het kabinet realiseert zich dat het verkeerd is om de kat uit de boom te kijken. Maar een concreet plan ontbreekt nog.
Overigens tuigen ook andere landen dergelijke teams op of bereiden daartoe plannen voor. Op gebied van cybersecurity kent Nederland al een 'incident response team' dat snel handelend kan optreden. Zoiets moet er ook komen voor ai, is de gedachte van het kabinet.
Snelle opkomende technologieën, zoals ai, vereisen aanpassingsvermogen van bedrijven, burgers en overheid, stelt minister Micky Adriaansens (EZK) in haar begroting. Op Europees niveau worden in 2024 verdere stappen gezet met de totstandkoming van de AI Act die beoogt een Europese markt voor betrouwbare en innovatieve ai te creëren.
Digitale vaardigheden
Het kabinet legt veel nadruk op de ontwikkeling van digitale vaardigheden. Naast de Nederlandse inzet om kinderen online beter te beschermen door middel van Europese wetgeving, zet het kabinet ook het komende jaar in op instrumenten voor ontwikkelaars, opvoeders en kinderen, op goed toezicht en op een publiekscampagne.
Het kabinet blijft zich onverminderd inzetten zodat iedereen digitaal mee kan doen. Dit gebeurt bij informatiepunten in de bibliotheek en daarnaast gaat het kabinet aan de slag met overheidsdienstverleners. Deze helpen mensen om zaken met de overheid te regelen.