Managed hosting door True

AcICT: politiek moet doorpakken op digi-overheid

 

Hulp

De doorontwikkeling van de digitale overheid moet een speerpunt zijn van het kabinet dat na de verkiezingen aantreedt. Ondanks grote ict-investeringen om beleid en wetten uit te voeren, is de opzet van vernieuwing soms niet doordacht en vaak onnodig ingewikkeld. Dat meldt het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) in een advies aan politieke partijen.

Een slimmere aanpak bespaart geld en tijd, verbetert de dienstverlening en de effectiviteit van beleid, meent het adviesorgaan. Slimmer betekent dat de overheid bij het maken van beleid en wetgeving al eerder rekening houdt met de digitale uitvoerbaarheid ervan. Ict-deskundigen moeten vroegtijdig bij de plannen worden betrokken om te beoordelen welke ict-ingrepen nodig en haalbaar zijn.

Uitdaging

De omvang en complexiteit van informatiseringsactiviteiten bij de rijksoverheid is ongekend groot, schrijft het AcICT. 'Er is sprake van een grote diversiteit aan belanghebbenden, gebruikers, gegevens, afhankelijkheden en functionaliteiten. De betrouwbaarheidseisen liggen hoog en er moet altijd verantwoording afgelegd kunnen worden over het verleden. Dit is een grote uitdaging.'

De uitdaging vergt lerend vermogen, samenwerking, de juiste mensen en nieuwe technologische ontwikkelingen. Het onderhoud en beheer van huidige ict-systemen vergen bovendien tijd, aandacht, middelen en diepgaande bestuurlijke aandacht, pleit het adviescollege. De organisatie eindigt met vijf aandachtspunten voor de politieke partijen (zie kader).

Aandachtspunten

Het Adviescollege ICT-toetsing adviseert de volgende punten aandacht te geven in de partijprogramma’s:

  • Een minister voor digitale zaken op kabinetsniveau.
  • Doordacht beleid met aandacht voor digitale uitvoerbaarheid.
  • Continuering van een sterke Tweede Kamercommissie Digitale Zaken.
  • Verhoogde ict-kennis voor bewindslieden en Kamerleden.
  • Aantrekken van ambitieuze ict-deskundigen voor een sterke digitale overheid.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7551732). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.