Managed hosting door True

Rioolheffing? Overheid maakt databronnen inzichtelijk

Wiegebruiktmijngegevens.nl toont welke informatie ten grondslag ligt aan overheidsbesluiten

 

Dataverwerking

De overheid gaat burgers beter uitleggen welke informatie ten grondslag ligt aan de besluiten die ze neemt, bijvoorbeeld voor een parkeervergunning of rioolheffing. Op de site Wiegebruiktmijngegevens.nl komen honderden besluiten te staan waarvan je kunt zien welke gegevens worden gebruikt. Het overzicht is onderdeel van het programma Regie op gegevens, van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was afgelopen februari de eerste organisatie die de grondslag van besluiten publiceerde op de website. Het ging om de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Inmiddels bestaat het overzicht uit dertig besluiten. Het is de bedoeling dat dit er in de loop van 2024 zeshonderd zijn. Onder de organisaties die nu al meedoen, zijn de Belastingdienst, Justis, SVB en UWV.

Wat en waarom?

Het overzicht toont bijvoorbeeld dat voor de afvalstoffenheffing persoons-, belasting-, kadastrale-, woz-, adres- en gebouw- en milieugegevens worden gebruikt, afkomstig van onder meer Burgerzaken, Gemeentebelasting, Vuilnisdienst en Kadaster. Per bron staat ook vermeld waarom de gegevens worden gebruikt en wat de wettelijke grondslag is.

Het BZK-programma Regie op gegevens is bedoeld om transparantie te bieden bij de digitalisering van overheidsdiensten. Hierover is de laatste jaren veel te doen, bijvoorbeeld door de Toeslagenaffaire en de inzet van algoritmes bij besluitvorming binnen de overheid. Onder meer de Algemene Rekenkamer en de Autoriteit Persoonsgegevens pleiten al langere tijd voor meer openheid over de grondslag van overheidsbesluiten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7514700). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.